Προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η παιδεία στην ουσία της και όχι επικοινωνιακά και μόνο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος μαζί με το μέλος της Επιτροπής, Άντρο Καυκαλιά, επισκέφθηκαν το Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς» και το Γυμνάσιο Νεάπολης, στη Λεμεσό, όπου εξέτασαν προβλήματα και ανάγκες.

Ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Λουκά, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας βρέθηκαν το πρωί στο νέο κτίριο του Ειδικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς»,  όπου παρακάθισαν σε σύσκεψη με τη διεύθυνση, εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, του Συνδέσμου Γονέων και τον εργολάβο του έργου, ενώ ακολούθως ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις.

Εκφράζοντας ικανοποίηση, που «επιτέλους η Πολιτεία προχωρεί και δεν μένει στα λυόμενα (κτίρια)», ο κ. Μυλωνάς είπε πως οι εργασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο, ωστόσο «απομένουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν, στο εσωτερικό κομμάτι, πέραν του κτιρίου δηλαδή που μοιάζει με παλατάκι».

Συγκεκριμένα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί η αίθουσα πολλαπλής χρήσης και οι κολυμβητικές δεξαμενές, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο εξωτερικός παιδότοπος, τα παιχνίδια του οποίου χρησιμοποιούνται, επί του παρόντος, σε εσωτερικές αίθουσες.

«Υποσχεθήκαμε, εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας, πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βελτιώσουμε», συνέχισε και τόνισε πως «θα πιέσουμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών, που πρέπει να δώσει λεφτά, για να μην κρύβεται κανένας πίσω από το κομμάτι της απουσίας κονδυλίων».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι από τη στιγμή που έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με τις υποδομές σε άλλα σχολεία της πόλης «θα ήταν για όλους μας ντροπή αν λείπει κάτι από αυτό το ειδικό σχολείο». «Οι γονείς κουβαλούν που κουβαλούν το σταυρό τους, είναι υποχρέωση εμάς των υπολοίπων, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε ένας λαός με ευαισθησίες, που είμαστε, να μην υπάρχει τίποτε που να λείπει από αυτό το σχολείο», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη αντικατάστασης λεωφορείου για τις ανάγκες μετακίνησης των παιδιών, του οποίου το οδόμετρο έφτασε το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να ξοδεύονται 350 χιλιάδες ευρώ για αγορά υπηρεσιών μεταφοράς των παιδιών, αντί να αγοραστεί καινούργιο λεωφορείο.

Επίσης, συνέχισε, ο Σύνδεσμος Γονέων ζητά όπως μετατραπεί το σχολείο σε υποχρεωτικό ολοήμερο, «μια διαδικασία που πρέπει να εξελιχθεί, γιατί δεν υπάρχει λόγος οι γονείς να τρέχουν στον ιδιωτικό τομέα για εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, αφού μπορεί να τους τα παρέχει το κράτος εδώ».

Σε σχέση με την επίσκεψη στο γυμνάσιο Νεάπολης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας είπε πως αποσκοπεί στην εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα σχολείο με μεγάλη μεταναστευτική γεωγραφία.

«Έχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία γνωρίζουμε εκ των προτέρων», είπε και πρόσθεσε πως αυτά αφορούν κυρίως την απουσία υλικοτεχνικής υποδομής.

Καταληκτικά ανέφερε πως ως Επιτροπή Παιδείας, «φωνάζουμε εδώ και καιρό ομόφωνα ότι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η Παιδεία στην ουσία της και όχι επικοινωνιακά και μόνο».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς», Ανθίας Πασχάλη, ευχαρίστησε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για το ενδιαφέρον της, προσθέτοντας ότι το νέο κτίριο αποτέλεσε όνειρο πολλών χρόνων και πλέον είναι πραγματικότητα.

«Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να ολοκληρωθούν, αλλά κρατάμε τη μεγάλη εικόνα», είπε και σημείωσε πως «εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται από τον εργολάβο να παραδοθούν οι κολυμβητικές δεξαμενές και η αίθουσα πολλαπλής χρήσης».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «όπως κάθε καινούργιο κτίριο, υπάρχουν κάποιες λειτουργίες που χρειάζεται να επιδιορθωθούν και είμαστε σε επικοινωνία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον εργολάβο», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ευθύνη συντήρησης του έργου για περίοδο ενός έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ