Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, μεταβαίνει, τη Δευτέρα, στα Τίρανα για να εκπροσωπήσει τη Βουλή στην πρώτη Περιφερειακή Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας και Τροφίμων των εθνικών κοινοβουλίων της Περιφέρειας Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, την οποία φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Αλβανίας στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει πως στη συνάντηση θα συμμετάσχουν Πρόεδροι και μέλη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας από την Περιφέρεια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών αρμόδιων για θέματα γεωργίας και εμπειρογνώμονες για τα υπό συζήτηση θέματα.

Όπως σημειώνεται, σκοπός είναι η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά στις προκλήσεις για τα αγροδιατροφικά συστήματα και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή τους και τη διαμόρφωση βιώσιμων και ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνάντησης θα πραγματοποιηθούν δύο σύνοδοι σε επίπεδο ολομέλειας και επιμέρους συνεδριάσεις.

Ο κ. Γαβριήλ θα είναι κύριος ομιλητής στην πρώτη σύνοδο, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστούν οι εθνικές νομοθεσίες και πολιτικές για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων.

Στη δεύτερη σύνοδο θα διερευνηθούν τρόποι για την προώθηση ενός ευνοϊκού νομικού πλαισίου για υπεύθυνες επενδύσεις στη γεωργία.

Τις επιμέρους συνεδριάσεις θα απασχολήσουν επίκαιρα θέματα, όπως η κοινοβουλευτική δράση για την προώθηση βιώσιμων και ανθεκτικών αγροδιατροφικών συστημάτων υπό το φως της κλιματικής αλλαγής, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για διευκόλυνση της πρόσβασης σε υγιεινή και βιώσιμη διατροφή και οι νομοθετικοί μηχανισμοί για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης των αγροδιατροφικών συστημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ