Για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών υποδομών που θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή Λάρνακας, Λιβαδιών και Βορόκληνης και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών συζήτησαν, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Αθηνά Μιχαηλίδου και υπηρεσιακοί του Υπουργείου Παιδείας με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, τους Αντιδημάρχους των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιβαδιών και Βορόκληνης, Μάριο Αρμένη και Νεόφυτο Φακοντή αντίστοιχα και στελέχη της δημοτικής υπηρεσίας, ε συνάντηση που είχαν στις 15 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει πως σχετικά με τη δημιουργία Σχολής Επιστημών, Τεχνολογίας της Θάλασσας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Δήμο Λάρνακας «η Υπουργός ενημέρωσε ότι η μελέτη βιωσιμότητας για τη Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών του ΤΕΠΑΚ εγκρίθηκε και η πρόταση θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. O Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε ότι θα υπάρξει επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη της δημιουργίας της Σχολής στη Λάρνακα», αναφέρεται. 

Ακόμη συζητήθηκε η ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βορόκληνης. Όπως αναφέρεται, "η Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται σημείωμα έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε, να προχωρήσει το κτιριολογικό πρόγραμμα και ακολούθως η ζήτηση προσφορών από μελετητή και το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί το θέμα ως επείγον ενόψει της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για σχολικές υποδομές στην περιοχή». 

Ακόμη, η Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι για τη δημιουργία του περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Λιβαδιών και Βορόκληνης, έχει εγκριθεί το σημείωμα έργου και θα προχωρήσουν με τη ζήτηση προσφορών από μελετητές εντός Νοεμβρίου, σημειώνεται. 

Επίσης, το θέμα του Γυμνασίου Λιβαδιών«συζητήθηκε εκτενώς, με την Υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη για μείωση του αριθμού των μαθητών, παραπέμποντας τους και σε άλλα γυμνάσια της πόλης, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες μάθησης σε πιο σύγχρονες υποδομές για όλους τους μαθητές της περιοχής». 

Σε σχέση με το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, όπως αναφέρεται, «οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025» ενώ για το Διανέλλειο Γυμνάσιο, "η Υπουργός ενημέρωσε ότι ετοιμάστηκε το Σημείωμα Έργου. Το αμέσως επόμενο στάδιο θα γίνει ετοιμασία του κτιριολογικού προγράμματος από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης. Ακολούθως, θα γίνει προκήρυξη προσφοράς για μελετητές». 

Σημειώνεται πως η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού "τόνισε τη σημασία της ταχύτητας στην προώθηση των έργων, υπογραμμίζοντας ότι είναι κρίσιμο να μην χάνουμε χρόνο στις διαδικασίες, ειδικά όταν πρόκειται για έργα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και την παιδεία». 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των έργων και την άριστη συνεργασία με την Υπουργό και τους συνεργάτες της», επισημαίνεται. 

Πηγή: ΚΥΠΕ