Σχεδόν τρεις τόνους φαρμάκων και αναλωσίμων αποστέλλει στον Λίβανο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η βοήθεια θα μεταφερθεί την Παρασκευή αεροπορικώς στη Βηρυτό.

Μετά από ενημέρωση των λιβανικών Αρχών, για τις σοβαρές ανάγκες του ιατρικού συστήματος της γειτονικής χώρας, ανταποκριθήκαμε με τη συγκέντρωση φαρμακευτικής βοήθειας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Η μεταφορά της θα ξεκινήσει από αύριο, Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, αεροπορικώς στη Βηρυτό, αναφέρει σε ανακοίνωσή το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λίβανος θεωρεί την Κύπρο ως σύμμαχο και τη φωνή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Πρέσβης του Λιβάνου στην Κύπρο, Claude El Hajal, η οποία βρέθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου ετοιμάζεται η αποστολή τριών τόνων φαρμάκων και αναλωσίμων στον Λίβανο.

Παρόντες στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Σ. Κακουρής και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

 

 

Η κ. El Hajal σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Κύπρου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, «για την υποστήριξη, για την ιατρική βοήθεια που ζητήσαμε. Τη στιγμή που την ζητήσαμε, λάβαμε έγκριση για την αποστολή ιατρικής βοήθειας στο Λίβανο».

«Για εμάς, η Κύπρος δεν είναι μόνο μια γειτονική, φιλική χώρα, αλλά για τους περισσότερους Λιβανέζους είναι το σπίτι μακριά από το σπίτι τους», είπε η Πρέσβης του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, γνωρίζεις ποιοι είναι οι φίλοι σου και θεωρούμε την Κύπρο σύμμαχό μας και τη φωνή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή επίθεση κατά του Λιβάνου έχει ενταθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας ότι «έχουμε περισσότερες από 10.000 επιθέσεις μέχρι τώρα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί». Επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για να επικρατήσει η διπλωματία, για ειρηνική λύση και για άμεση κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι «βασιζόμαστε πάντα στην Κύπρο για να μας στηρίξει σε αυτά τα θέματα».

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των Λιβανέζων που βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι πτήσεις φτάνουν καθημερινά από τη Βηρυτό, η κ. El Hajal απάντησε ότι πράγματι έρχονται πολλοί άνθρωποι από τον Λίβανο και οι πλείστοι είναι με βίζα βραχείας διαμονής ή έχουν διαμερίσματα, σπίτια ή και οικογένεια στην Κύπρο. «Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αλλά ξέρω ότι πολλοί μαθητές βρίσκονται σε σχολεία τώρα. Έχουμε περίπου 20 οικογένειες που έχουν έρθει σε επαφή με την Πρεσβεία και έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε σχολεία στην Κύπρο», είπε.

Από πλευράς του ο κ. Κακουρής ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, και αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε από τις λιβανικές αρχές για τις ανάγκες του ιατρικού συστήματος της φίλης γειτονικής χώρας του Λιβάνου ανταποκριθήκαμε με την συγκέντρωση σχεδόν τριών τόνων φαρμάκων και αναλωσίμων». 

Πρόσθεσε ότι η ετοιμασία τους ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους αεροπορικώς.

«Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα μαζί με τη φίλη Πρέσβη του Λιβάνου Claude El Hajal για τη συμβολική παράδοση της φαρμακευτικής βοήθειας. Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για την άμεση διευθέτηση των σχετικών διαδικασιών και ιδιαίτερα τη φίλη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρα Χριστίνα Γιαννάκη», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η συνεισφορά της Κύπρου σε ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση «αποτελεί βασική παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής» προσθέτοντας ότι «αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην άμεση γειτονιά μας και ειδικά σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η φίλη χώρα του Λιβάνου και ο λαός της».

Δήλωσε ακόμη ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει τη συστηματική προσπάθειά της για στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, και που επηρεάζονται από τις σημερινές συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». 

Η κ. Γιαννάκη δήλωσε ότι οι πρόσφατες κρίσεις στον τομέα της υγείας έχουν καταδείξει τον διασυνοριακό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας.

Υπέδειξε ότι σε αυτό το πλαίσιο «η παραχώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Λίβανος γεγονός που επισφραγίζει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό επίπεδο».