Η Αστυνομία συστήνει προσοχή στο κοινό σχετικά με νέα απάτη με μηνύματα τα οποία αφορούν στην παράδοση ταχυδρομικών πακέτων και αποσκοπούν στην κλοπή χρημάτων και προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Σύμφωνα με αναφορές που έχει λάβει η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας, σε μηνύματα απάτης, τα οποία αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e–mail, αναφέρεται ότι, για την παράδοση ταχυδρομικού πακέτου το οποίο τους έχει αποσταλεί, πολίτες πρέπει να πληρώσουν τέλη παράδοσης, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η παράδοση του πακέτου από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Τα μηνύματα περιέχουν ηλεκτρονικό σύνδεσμο – link, τον οποίο καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν/ ακολουθήσουν, ώστε να διευθετήσουν την πληρωμή των τελών.

Τα μηνύματα αυτά δεν έχουν αποσταλεί από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Πολίτες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα, προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην επιλέγουν/ ακολουθούν τους συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς συνδέσμους, αφού υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς τους και υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων τους.

Στις περιπτώσεις όπου πολίτες πράγματι αναμένουν την παράδοση ταχυδρομικών δεμάτων, συστήνεται όπως ελέγχουν για την πορεία των δεμάτων τους, είτε με επικοινωνία με τον πωλητή ή αποστολέα τους, είτε με επικοινωνία με την εταιρεία ταχυμεταφορών μέσω της οποίας διεκπεραιώνεται η αποστολή.

Το κοινό μπορεί γενικότερα να διαπιστώσει ότι τέτοια μηνύματα δεν έχουν αποσταλεί από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, ελέγχοντας τα πιο κάτω τρία σημεία:

Τα μηνύματα δεν παραπέμπουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος https://www.cypruspost.post
Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία δεν θα επιστρέψουν αντικείμενο, ούτε θα αρνηθούν την παράδοση αντικειμένου, σε περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί οποιοιδήποτε δασμοί/ φόροι
Τα μηνύματα δεν κατευθύνουν για την οποιαδήποτε πληρωμή, στην πλατφόρμα διαδικτυακών πληρωμών της JCC Smart, αλλά σε άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση
Περαιτέρω συμβουλές για προστασία από τέτοιας μορφής απάτη, παρατίθενται και στην ιστοσελίδα των Κυπριακών Ταχυδρομείων, στον πιο κάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: