Αρρύθμιστο παραμένει το ζήτημα της πορνείας στην Κύπρο, την ώρα που πολίτες καταγγέλλουν ότι πέφτουν σε αγγελίες και διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου. Αρχικά ανέφερε ότι η εμπορία προσώπων ποινικοποιείται. Η εμπορία προσώπων συνδέεται άμεσα με την πορνεία. «Στην Κύπρο ποινικοποιείται η άγρα πελατών και η μαστροπεία. Το επάγγελμα της ιερόδουλης δεν είναι θεσμοθετημένο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, σε άλλες χώρες υπάρχει η  ποινικοποίηση της ζήτησης, είτε αφορά άτομα που βρίσκονται στην πορνεία είτε αυτά στην εμπορία προσώπων.

«Το ερώτημα είναι τι θέλουμε ως κοινωνία. Μελετώντας τα έγγραφα της ΕΕ φαίνεται να υπάρχει μία κίνηση προς το σκανδιναβικό μοντέλο, δηλαδή η ποινικοποίηση της αγοράς και της ζήτησης. Όσον αφορά την πορνεία αποποινικοποιούν τις γυναίκες στην πορνεία και προσφέρουν προγράμματα εξόδου, γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα σκοτεινό περιβάλλον όπου κυρίως οι γυναίκες και παιδιά είναι θύματα βίας», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης: Συζήτηση για «βιομηχανία σεξ« θα επιδιώξει το Γρ. Επιτρόπου Ισότητας Φύλων

Επεσήμανε ότι, όπου είναι νόμιμη η πορεία αυξάνεται η εμπορία προσώπων και διευκολύνει τους διακινητές προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείσα να απαντήσει αν υπάρχει νομική ευθύνη στη λειτουργία των ιστοσελίδων που διαφημίζουν την πορνεία, απάντησε ότι υπάρχει έλλειψη σε αυτό το θέμα και ότι όντως η πορνεία και η εμπορία προσώπων έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο.

«Το πορνογραφικό υλικό που ανεβαίνει σε συγκεκριμένες πλατφόρμες από άτομα που διαφημίζουν τη δραστηριότητά τους, μιλάνε σε podcast και δίνουν συνεντεύξεις, δεν ρυθμίζεται. Είναι μέρος της διαφήμισης και υπάρχει έλλειψη στη νομοθεσία. Γι’ αυτό έχουμε προαναγγείλει ότι το γραφείο μας θα προχωρήσει σε διαβούλευση για να ρυθμιστεί», τόνισε.

Ερωτηθείσα αν τα παιδιά εκτίθενται σε κίνδυνο σε περίπτωση που μία μητέρα διαφημίζει τη δραστηριότητα της σε αυτές τις πλατφόρμες αποκομίζοντας κέρδη, απάντησε ότι ενδεχομένως να εκτίθενται σε κίνδυνο και ότι πρέπει να αποφασίσουμε ποιες είναι αρχές και οι αξίες μας και πώς θέλουμε να προχωρούμε.