Γνώμονα των σχεδιασμών που υλοποιούμε αποτελεί η γόνιμη καλλιέργεια και η δημιουργική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, στον χαιρετισμό της κατά την Τελετή Απονομής των Βραβείων του Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Στ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων της Πρεσβείας της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο βράδυ στην Πρεσβευτική Κατοικία στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες, που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο τον επαναπατρισμό όλων των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο.

Εστιάζοντας στον διαγωνισμό και στην θεματική του «Η σημασία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», η κ. Μιχαηλίδου είπε οι Κύπριοι μαθητές και οι μαθήτριες, λαμβάνοντας αφορμή από το θέμα του διαγωνισμού και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, αλλά και μετά από τη δική τους προσωπική έρευνα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για τις συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας και αναρίθμητων άλλων φορέων για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να μελετήσουν βαθύτερα το εθνικό αυτό ζήτημα και τις ευρύτερές του συνέπειες.

Πρόσθεσε ότι μέσα στο παιδαγωγικό πλαίσιο της κριτικής και αναλυτικής σκέψης ανέδειξαν «την ποιότητα της έκφρασης και της στοιχειοθετημένης επιχειρηματολογίας τους, καταγράφοντας σε δοκιμιακό λόγο τους προβληματισμούς τους και τις στοχευμένες τους θέσεις όσον αφορά στην αναγκαιότητα της επιστροφής των γλυπτών στη χώρα στην οποία ανήκουν», χαρακτηρίζοντας επίσης ως πλέον σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από τα κείμενα των παιδιών «αναδείχθηκε ο υψηλός βαθμός κατάκτησης της ελληνικής γλώσσας από μέρους τους και μέσα από τις τοποθετήσεις τους αναδείχθηκε η καθαρότητα της ιστορικής τους συνείδηση».

«Σε αυτό τον τόπο αξιωθήκαμε να μιλάμε την ελληνική γλώσσα και να γράφουμε στην ελληνική γλώσσα και σε αυτή τη γλώσσα τα παιδιά της Στ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων, έδειξαν πως η επιστροφή των γλυπτών, είναι για τον κυπριακό ελληνισμό ζήτημα που σχετίζεται με την ιδιοπροσωπία μας, την ταυτότητά μας και τις ρίζες μας, αλλά και το πηγαίο αίσθημα του δικαίου, το οποίο επιδιώκουμε να επικρατήσει για 50 χρόνια τώρα στον τόπο μας. Αυτούς τους στόχους, υπηρετεί η πολιτική που υιοθετεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», σημείωσε.

«Γνώμονα των σχεδιασμών που υλοποιούμε αποτελεί η γόνιμη καλλιέργεια και η δημιουργική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Στο ίδιο πλαίσιο, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και την πατρίδα, καθιστώντας τα, παράλληλα, τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές όσον αφορά στη διεκδίκηση της τοπικής, αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι ανάμεσα σε άλλους σχεδιασμούς, το Υπουργείο θέτει ως προτεραιότητα την αποτελεσματική προώθηση του διαχρονικού στόχου «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ» που υλοποιείται στα σχολεία της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, «οικοδομούνται εκπαιδευτικές γέφυρες ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες του όπου γης Ελληνισμού, ενδυναμώνοντας τη συνδημιουργία και επικοινωνία ανάμεσά τους, αλλά και συνέργειες που αναδεικνύουν τις κοινές εθνικές προκλήσεις και κυρίως ενδυναμώνουν την προσήλωση στα δίκαια του λαού μας και την επικράτησή τους».

Ακολούθως, η κ. Μιχαηλίδου συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την πρόοδο των παιδιών και την υλοποίηση της στοχοθεσίας του διαγωνισμού.

Συνεχάρη επίσης τους βραβευθέντες μαθητές για τη διάκρισή τους, η οποία, όπως είπε, επιβραβεύει την αρτιότητα του λόγου τους και τις γνώσεις τους, αλλά και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι μέσα από τα κείμενά σας μας εμπνεύσατε τη βεβαιότητα ότι ως οι αυριανοί πολίτες θα συνεχίσετε να εργάζεστε για την πρόοδο του ελληνισμού και την περιφρούρηση των αρχών και των αξιών που τον διέπουν».

«Σας διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αφοσίωση, προκειμένου να σας παρέχουμε τα απαραίτητα εχέγγυα που θα προάγουν την ολόπλευρη εξέλιξη της προσωπικότητάς σας και θα σας επιτρέψουν να κατακτήσετε τα όνειρά σας και να προοδεύσετε», κατέληξε η Υπουργός.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε ότι το 2024 διεξήχθη για τρίτη φορά ο διαγωνισμός για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού, ο οποίος, όπως και ο καθιερωμένος, εδώ και δεκαετίες, διαγωνισμός της Γ΄ Λυκείου, αποσκοπεί αφ’ ενός στην περαιτέρω προώθηση της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, αφ’ ετέρου στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, αποτελώντας παράλληλα αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Πρεσβείας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Το θέμα του φετινού δοκιμίου ήταν αφιερωμένο στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, συνέχισε ο κ. Παπαμελετίου, ο οποίος, όπως ανέφερε, «λεηλατήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν που απέκοψε βίαια και απέστειλε στην Αγγλία ολόκληρα τμήματα των γλυπτών του ναού».

Πρόσθεσε σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα που πρέπει να επιστραφούν ότι πρόκειται για τις 19 από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων του Παρθενώνα, τις 16 από τις 64 μετώπες και τους 56 σωζόμενους λίθους εκ του συνόλου 97 από τη ζωφόρο.

«Ο Παρθενώνας είναι το κορυφαίο αρχιτεκτονικό μνημείο της κλασικής Ελλάδος. Όσο παραμένει ακρωτηριασμένος, παραμένει ακρωτηριασμένος και ο ίδιος ο δυτικός πολιτισμός», σημείωσε.

Το 2024 σηματοδοτεί την οδυνηρή επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι μία από τις πτυχές της κατοχής αφορά και στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, «διότι δεν γίνεται να ξεχνάμε, οφείλουμε να θυμόμαστε τις οδυνηρές διαστάσεις που έχει λάβει η συστηματική λεηλασία της ελληνικής και χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα».

Συμπλήρωσε ότι μια ταινία που γυρίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με τίτλο «Σκάμματα» επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα αυτό μέσω των μαρτυριών ξένων αρχαιολόγων που διεξήγαγαν ανασκαφές μέχρι την εισβολή στα κατεχόμενα σήμερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο τον επαναπατρισμό στην Κύπρο όλων των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που έχουν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα», τόνισε σχετικά.

Η δεύτερη πτυχή της κατοχής που αναδεικνύεται στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης είναι η μοίρα των εγκλωβισμένων, ανέφερε τη συνέχεια ο κ. Παπαμελετίου, ο οποίος χαρακτήρισε τραγική για τη μοίρα του κυπριακού ελληνισμού από τα κατεχόμενα την κατάφορη παραβίαση της Τρίτης Συμφωνίας της Βιέννης, «με την οποία η άλλη πλευρά είχε δεσμευθεί να παράσχει κάθε βοήθεια στους εναπομείναντες Ελληνοκύπριους κατοίκους των κατεχομένων, ώστε να διάγουν μια κανονική ζωή, η οποία περιλαμβάνει και στοιχειώδεις διευκολύνσεις για την εκπαίδευση».

Ανέδειξε επίσης την παρουσία στην αποψινή εκδήλωση της δασκάλα Ελένης Φωκά, η οποία «μαζί με τους μαθητές της στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας βίωσαν επί 25 σχεδόν έτη τις εξευτελιστικές συνέπειες της Τρίτης Συμφωνίας της Βιέννης».

«Η Ελένη Φωκά στάθηκε όρθια, δεν πτοήθηκε. Αφιέρωσε όλη τη ζωή της στους μαθητές της για να τους μεταλαμπαδεύσει τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική παιδεία, τις ελληνικές και χριστιανικές αξίες μας. Τα όσα βίωσε η Ελένη Φωκά αποτυπώνονται στο βιβλίο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου με τίτλο “Και πολλά επικράνθη η Ελένη της Καρπασίας”. Αντίτυπο αυτού του βιβλίου θα λάβουν οι μαθήτριες και οι μαθητές που βραβεύονται σήμερα», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η σημερινή βραδιά ανήκει στις βραβευθείσες μαθήτριες και τους βραβευθέντες μαθητές, τους οποίους συνεχάρη, όπως επίσης και τις δασκάλες και τους δασκάλους τους, αλλά και τους ίδιους τους γονείς.

Διαβάστε επίσης: Λοιζίδης: Αν δεν δραπέτευε ο ισοβίτης δεν θα λαμβάνονταν μέτρα

Πηγή: ΚΥΠΕ