Μεταφέρεται σε άλλο χώρο από τον αυτόνομο ειδικό χώρο στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Εναλλακτικό Σχολείο Φοίτησης και Επανένταξης (ΕΣΦΕ)  ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), κάνοντας λόγο για "απουσία ενσυναίσθησης και αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών που παλεύουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα"

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο εκφράζει, σε συνέχεια δημοσιευμάτων και δηλώσεων, εκφράζει "τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή του για την εχθρική στάση που δημιουργήθηκε απέναντι σε παιδιά τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη ζωή και στη φοίτησή τους".

Προσθέτει πως το ΕΣΦΕ σχεδιάστηκε στη βάση διεθνούς πρακτικής, με στόχο να παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχοπαιδαγωγικές δυσκολίες, ώστε αυτά να επανενταχθούν στο σχολείο.

"Παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί αυτόνομος ειδικός χώρος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία του, η παραπληροφόρηση και οι αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου και αντιπαράθεσης, το οποίο υπονόμευσε το πρόγραμμα. Με λύπη, διαπιστώθηκε απουσία ενσυναίσθησης και αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών που παλεύουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα", σημειώνει το ΥΠΑΝ.

Προσθέτε πως ως αποτέλεσμα, με γνώμονα τη μη στοχοποίηση και την προστασία των παιδιών, υπεράνω αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων, "αποφάσισε να μεταφέρει το πρόγραμμα σε άλλο πιο φιλόξενο χώρο, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες και πρωτίστως η ασφάλεια των συγκεκριμένων παιδιών".

"Το ΥΠΑΝ τονίζει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα για να είναι πετυχημένο, απαιτεί την υποστήριξη από όλη την κοινωνία και την κατανόηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Πρόσθετα, το ΥΠΑΝ ενδυναμώνει τα προγράμματα σεβασμού της διαφορετικότητας στα σχολεία μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου τονίζεται πως "παρά τις προκλήσεις, το Υπουργείο θα συνεχίσει αποφασιστικά την υλοποίηση μέτρων για ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο, επιδιώκοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μαθητών/τριών, χωρίς αποκλεισμούς ή προκαταλήψεις".