Στις Φιλιππίνες βρίσκεται εγκλωβισμένος τους τελευταίους μήνες ο 29χρονος Ιωάννης Μπεμπάνκο, ο οποίος παλεύει να επιστρέψει στην Κύπρο, τη χώρα που θεωρεί πατρίδα του.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Ιωάννης ανέφερε ότι ήρθε στην Κύπρο σε ηλικία 8 ετών.  «Έζησα στο νησί για 20 χρόνια και φοίτησα κανονικά στα δημόσια κυπριακή σχολεία από το δημοτικό μέχρι το λύκειο και για 20 χρόνια δεν έφυγα από το νησί. Πρώτη φορά φέτος τον Φεβρουάριο αποφάσισα να φύγω για να βρω τον βιολογικό μου πατέρα και να έρθω σε επαφή με τις ρίζες μου και να ξεφύγω λίγο από την Κύπρο αλλά έτυχε και σαν έφευγα με έβαλαν στο black list. Την τελευταία στιγμή με έβαλαν στο τμήμα της Αστυνομίας και μου είπαν ότι είσαι στη μαύρη λίστα και δεν μπορείς να επιστρέψεις ώσπου να λύσεις το θέμα με τη βοήθεια δικηγόρου». 

Όπως εξήγησε το θέμα ήταν η βίζα καθώς η τελευταία που είχε έληξε και δεν την ανανέωσε τον τελευταίο χρόνο και γι’ αυτόν τον έβαλαν στη μαύρη λίστα. 

Σημείωσε ότι έχει φιλιππινέζικη υπηκοότητα αλλά από τον καιρό που έφυγε δεν κατάφερε να επιστρέψει. 

«Είχα την ευκαιρία φέτος, το έκανα χωρίς να γνωρίζω την συνέπεια αυτής της πράξης. Ο πρώτος μου στόχος ήταν να βρω τον βιολογικό μου πατέρα, προσπάθησα λίγο μόνος μου και όταν άρχισα να δυσκολεύομαι έκανα αίτηση πριν 5 μήνες στο υπουργείο εσωτερικών με επιστολές για να φύγει το όνομα μου από το black list. Δεν έλαβα απάντηση ως πρόσφατα και αναγκάστηκα να ζητήσω βοήθεια από συγγενείς της μητέρας μου που με φιλοξενούν εδώ και μήνες γιατί δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Οι οικονομικές συνθήκες εδώ δεν είναι οι καλύτερες». 

Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του. «Με ενημέρωσαν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας έδωσε εντολή στον Υφυπουργό Μετανάστευσης να λύσει το θέμα μου για να μπορέσω να έρθω πίσω. Περιμένω πως και πως να επικοινωνήσουν μαζί μου για να μου δώσουν οδηγίες για το πως θα έρθω πίσω και σε τι στάτους θα είμαι». 

Κλείνοντας είπε ότι θα προσπαθήσει ξανά να ψάξει τον πατέρα του αν και δεν ανταποκρίθηκε θετικά.