Εγκύκλιο εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας σχςρικά με τον σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ. 

Όπως αναφέρει, «η Μοναστική Αδελφότητα στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, δεν υφίσταται, καθότι οι μέχρι πρότινος διαμένοντες μοναχοί έχουν διαγραφεί από το Μοναχολόγιο της Μονής».

Διαβάστε την εγκύκλιο

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Είναι, πιστεύω, γνωστά σε όλους σας, τα όσα, δυστυχώς, συνέβηκαν στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ. Δεν θα υπεισέλθω στις διαδικασίες οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν, είτε συνεχίζονται, πέραν της έκφρασης της εμπιστοσύνης μου σε αυτές. Αναμφίβολα, όλα αυτά προκαλούν θλίψη και πόνο, για τον σκανδαλισμό, τον οποίο προκάλεσαν στο πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

Ωστόσο, απευθυνόμενος σήμερα, με την Εγκύκλιο μου αυτή, προς εσάς, το πλήρωμα της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, με πατρική αγάπη, σας παρακαλώ να σταθείτε υπεράνω των δυσάρεστων και τραγικών αυτών καταστάσεων και να αποβείτε στέρεοι στην πίστη σας και στην προσήλωσή σας προς την Εκκλησία. Να είστε σίγουροι, ότι με την πρωτόγνωρη για εμάς, αλλά και για ολόκληρη την Εκκλησία μας εμπειρία αυτή, λαμβάνουμε, όσο το δυνατόν, κατά το ανθρώπινο, τα μέτρα εκείνα για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ως προς τις συνεχιζόμενες έρευνες των Κρατικών Αρχών, η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής και εγώ προσωπικά, όχι μόνο τις χαιρετίζουμε, αλλά και τις ενθαρρύνουμε, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποδειχθούν και από τις πολιτειακές αρχές όλες οι νομότυπες πράξεις και δραστηριότητές μας.

Θα ήθελα, όμως, επ' ευκαιρία της παρούσης, να σημειώσω πως, σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη Μοναστικής Αδελφότητας στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, αυτή δεν υφίσταται, καθότι οι μέχρι πρότινος διαμένοντες μοναχοί έχουν διαγραφεί από το Μοναχολόγιο της Μονής. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους της Ιεράς Μονή Οσίου Αββακούμ, εκτός από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, στην οποία ανήκει.

Εύχομαι, όπως ο Πανάγαθος και Φιλεύσπλαχνος Κύριος, ο «ετάζων καρδίας και νεφρούς» (Ψαλμ. ζ' 10), να χαρίσει το άμετρό του έλεος, μετάνοια και ειρήνη στις καρδιές όλων μας.

Μετ' ευχών ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας 

Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής,