Ενώπιον της Βουλής τίθεται η αίτηση για «αλλαγή χρήσης» εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου σε εργοστάσιο διέλασης αλουμινίου, ηλεκτροστατικής βαφής και ανοδίωσης. Η συζήτηση του θέματος που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος  την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου πραγματοποιείται εν μέσω κύματος έντονων αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον ενός νέου «ασφαλτικού».

Βλέποντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε να ακούσει τους εμπλεκόμενους ώστε να σχηματίσει άποψη και αυτή με τη σειρά της και να επιχειρήσει να δώσει λύσεις στην τοπική κοινωνία.

Τα οργανωμένα σύνολα της περιοχής διαμαρτύρονται για μια σειρά από διαδικασίες που όπως φαίνεται, η εταιρεία είτε δεν ακολούθησε, είτε ακολούθησε με λανθασμένο και παράτυπο τρόπο. 

Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι τονίζουν ότι το εργοστάσιο ήταν έτοιμο με ολόκληρο τον εξοπλισμό εγκατεστημένο και ακολούθως ζητήθηκαν άδειες από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους.

Σχετικά με την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που κατέθεσε η εταιρεία εντοπίστηκαν ελλείψεις για διάφορα θέματα. Αυτές αφορούν την διαχείριση των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων ένα ζήτημα που αντανακλάται απευθείας στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ταυτόχρονα, από την ΜΕΕΠ απουσιάζουν τα σωρευτικά στοιχεία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και την οχληρία που προκαλείται από τη λειτουργία των υφιστάμενων βιομηχανιών ενώ η διαδικασία τέθηκε εκτός των προνοιών του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και του ισχύοντος Σχεδίου Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, ενώ η αρχική άδεια του εργοστασίου αναφέρεται σε μικρότερη δυναμικότητα, στην ΜΕΕΠ  σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε ο μελετητής του έργου στις 29 Ιουλίου, 2024 οι ποσότητες είναι πολλαπλάσιες. Μεταξύ άλλων συμπεραίνεται ότι δεν γίνεται διασφάλιση και αποφυγή των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι κάτοικοι νιώθουν ότι παραπλανούνται και τονίζουν ότι η κατάσταση είναι ήδη βεβαρυμμένη τόσο από πλευράς ρύπανσης όσο και όχλησης στο περιβάλλον με σοβαρές συνέπειες στην υγεία ενώ την ίδια στιγμή αναφέρονται στις πυρκαγιές που ξεσπούν συχνά στην περιοχή όπου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάηκαν διάφορα υλικά με τις αναθυμιάσεις να επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.