Οι Ρώσοι υπήκοοι Zhanna Soldatenkova και Ruslan Almetov, μαζί με τον διπλό υπήκοο Ρωσίας και Γερμανίας Arthur Petrov, κατηγορήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβιάσεις ελέγχου εξαγωγών, λαθρεμπόριο, απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και ξέπλυμα χρήματος. 

Οι τρεις φέρονται να εμπλέκονται σε σχέδιο για την προμήθεια μικροηλεκτρονικών με προέλευση τις ΗΠΑ, που υπόκεινται σε αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, για λογαριασμό ρωσικής εταιρείας που προμηθεύει τον ρωσικό στρατό με εξαρτήματα για όπλα και άλλες συσκευές

Η Κύπρος εμπλέκεται στην υπόθεση κυρίως μέσω του Arthur Petrov, ο οποίος συνελήφθη στο νησί. Ο Arthur Petrov λειτουργούσε εταιρεία, η οποία ήταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο και χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αμερικανικής προέλευσης. Αυτά τα εξαρτήματα προορίζονταν για την Ρωσία, παρακάμπτοντας τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ. 

Ο Petrov έλαβε τα εξαρτήματα στην Κύπρο, πριν τα μεταφέρει περαιτέρω, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως σημείο διέλευσης για αυτά τα εξαρτήματα.

. Ο Petrov συνελήφθη στην Κύπρο και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου κρατείται, ενώ οι Soldatenkova και Almetov παραμένουν ασύλληπτοι. Την υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Ναρκωτικών των ΗΠΑ, με την κατηγορία να επικεντρώνεται στη χρήση εικονικών εταιρειών και παραπλανητικών πρακτικών για την απόκτηση των ελεγχόμενων εξαρτημάτων χωρίς τις απαραίτητες άδειες, παρακάμπτοντας έτσι τους περιορισμούς εξαγωγής.