Στη Σύνοδο Κορυφής των MED9, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στην Πάφο, συμμετέχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, υπό τη σκιά των τελευταίων γεγονότων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Όπως επισημαίνεται, παρών στη Σύνοδο θα είναι και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα για να συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις Ε.Ε-Ιορδανίας.

«Η Σύνοδος της MED9 είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε. λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (16-18 Οκτωβρίου) και αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. Το παρών θα δώσει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen», σημειώνουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Med9: Μ.Ανατολή, σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και μεσόγειος στην ατζέντα

Ακόμα, αναμένεται να συζητηθούν το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η συζήτηση για την έκθεση Draghi, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς και οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρουν οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ