Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ιορδανίας και οι μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής 11ης Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) που φιλοξενείται στην Πάφο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στην ομάδα MED 9 συμμετέχουν, εκτός από την Κύπρο, η οποία προεδρεύει φέτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Στην σημερινή Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου έχουν προσκληθεί και θα παραστούν επίσης ο Βασιλιάς της Ιορδανίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σημειώνεται ότι της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν δύο διαδοχικές συναντήσεις εργασίας. Η πρώτη θα εστιάσει στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας, ενώ στη δεύτερη θα συζητηθούν οι μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ.

Αναφέρεται ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

H ομάδα των MED9 συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας αρχικά μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ –Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου– ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις ανέδειξε τη σημασία της διοργάνωσης της συνόδου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή και μέρος της λύσης στις προκλήσεις της περιοχής και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Mε τη φιλοξενία του ΜED9 στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή, στοχεύουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά και στην ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε πως η Κύπρος «απέδειξε από την πρώτη στιγμή τον σταθεροποιητικό μας ρόλο και τη σημαντική ανθρωπιστική μας συμβολή, αξιοποιώντας στο μέγιστο της άριστες διπλωματικές μας σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης: ΦΩΤΟ: Για περπάτημα με την Ούρσουλα στον παραλιακό της Πάφου ο Χριστοδουλίδης

Πηγή: ΚΥΠΕ