Την καταβολή 12 χιλιάδων ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευαγγελία Ζαβρίδου για ηθική βλάβη αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς έκρινε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Η υπόθεση αφορά τη φερόμενη παράλειψη των εθνικών αρχών να διασφαλίσουν τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας της προσφεύγουσας και να εφαρμόσουν τις σχετικές εγχώριες αποφάσεις.

Στη βάση κυρίως του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η προσφεύγουσα κατήγγειλε τις κυπριακές αρχές πως δεν εφάρμοσαν ταχέως και επιμελώς τις αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου που της ανέθεσαν την επιμέλεια και τη φροντίδα των παιδιών της, και δεν κατέβαλαν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την επανένωσή της με τα παιδιά της.

Διαβάστε ακόμη: Η ΚΔ παραβίασε την ΕΣΔΑ σε υπόθεση γονικής επιμέλειας, έκρινε το ΕΔΑΔ

Η κα. Ζαβρίδου φιλοξενήθηκε στο Μεσημέρι και Κάτι και μίλησε για την απόφαση αλλά και για το όσα βίωσε όλα αυτά τα χρόνια. 

Αρχικά ανέφερε ότι η πολιτεία έχει καθήκον να προστατεύει τους πολίτες και τα δικαιώματα τους. Συμπλήρωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. «Οι νόμοι ρυθμίζουν τις σχέσεις των πολιτών. Όταν υπάρχει μια διαφωνία προσφεύγουν στα δικαστήρια και μέσα από τα διατάγματα ρυθμίζονται οι σχέσεις». Τόνισε ότι στην περίπτωση των παιδιών τα ζητήματα ρυθμίζονται μέσα από τα οικογενειακά δικαστήρια. «Τα διατάγματα έχουν ως κύριο μέλημα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών».

Επεσήμανε ότι μετά την έκδοση του διατάγματος από το οικογενειακό δικαστήριο, αυτό δεν έγινε σεβαστό από την άλλη πλευρά. «Το κράτος φάνηκε αδύναμο να επιβάλει την εφαρμογή του διατάγματος». 

Τόνισε ότι η περιπέτεια της ξεκίνησε από το 2018-2019. «Τα παιδιά μου είναι ανήλικα ακόμη». 

Επεσήμανε ότι υπάρχει μια αναγνώριση του αγώνα και των προσπαθειών που έγιναν. «Πρέπει  το κράτος να μελετήσει σοβαρά αυτές τις περιπτώσεις. Στην πορεία αυτών των χρόνων έχω έρθει σε επαφή με και πολλές περιπτώσεις». 

Ακόμη ανέφερε οι είναι πολύ δύσκολα να συνεχίσει κάποιος να πολεμά. «Είναι πολύ σκληρό βίωμα να αποξενώνεται κάποιος από τα παιδιά του. Πρέπει συνεχώς να πολέμα και να μη εγκαταλείπει. Υπάρχουν στιγμές που έρχεται η απογοήτευση και ο πόνος».

Εξήγησε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να πάρει σοβαρά την απόφαση και να την μελετήσει και να δει πως μπορεί να εφαρμοστεί. «Η απόφαση αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Μπορούν να γίνουν κάποιες θεσμικές αλλαγές. 

Ερωτηθείσα αν εμπιστεύεται το κράτος, απάντησε ότι «πρέπει να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και να πιστεύουμε σε αυτά που επιδιώκουμε. Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει την γονική αποξένωση». 

Καταληκτικά ανέφερε ότι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών είναι να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο. «Είναι μια μορφή βίας σε βάρος των παιδιών και βιασμός στον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται με τους νόμους και τις διαδικασίες. Το κράτος έχει καθήκον να προστατεύει τα παιδιά».