Η ενεργός γήρανση και η κοινωνική ενσωμάτωση των ηλικιωμένων αποτελούν προτεραιότητα, είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Δωρό με τίτλο «Μουσική Βραδιά αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων». Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, διοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Δωρού σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Συμπλέγματος Κούρη-Ξυλουρικού.

Την Kυβέρνηση εκπροσώπησε η κ. Χατζημανώλη η οποία στον χαιρετισμό της εξήρε την προσφορά των ηλικιωμένων στην κοινωνία. «Στους γονείς μας, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Σε αυτούς οφείλουμε όχι μόνο την ύπαρξή μας, αλλά και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας», είπε.

«Δεν θα ήταν υπερβολή, να αναφέρω ότι στους πρεσβύτερούς μας δεν οφείλουμε μόνο την ύπαρξή μας, αλλά και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Με λίγα λόγια, ό,τι είμαστε, το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές», ανέφερε η κ. Χατζημανώλη. 

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του ΟΗΕ να καθιερώσει την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναγνώρισης της  συμβολής τους στην κοινωνία και την οικονομία και προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη μέρα συμβάλλει και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ατόμων τρίτης ηλικίας, συμβάλλοντας έτσι στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου». 

Επιπλέον, στάθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και την έγκριση του Σχεδίου Επιδότησης Διαμονής Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για την τρίτη ηλικία. «Αναμφίβολά, μια από τις προτεραιότητας της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι η Τρίτη Ηλικία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διασφάλιση ποιότητας ζωής της Τρίτης Ηλικίας, ήταν προτεραιότητα», συμπλήρωσε η Υφυπουργός. 

«Η κυπριακή κοινωνία έχει βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στα άτομα τρίτης ηλικίας, τόσο ως πράξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στην κοινωνία όσο και ως πράξη αλτρουισμού μιας ομάδας πληθυσμού, η οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο ευάλωτη. Η κυπριακή κοινωνία οφείλει να διασφαλίσει την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων τρίτης ηλικίας», είπε η κ. Χατζημανώλη, προσθέτοντας ότι η ενεργός γήρανση και η κοινωνική ενσωμάτωση των ηλικιωμένων αποτελούν προτεραιότητα. Κλείνοντας, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, διαβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.