Στοιχεία που προκαλούν ανησυχία δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα εν λόγω δεδομένα φιλοξενεί σε άρθρο του ο Φιλελεύθερος και σημειώνει πως το 15% των 15χρονων στην Κύπρο δηλώνει ότι είχε σεξουαλική επαφή, με το ποσοστό των αγοριών να είναι μεγαλύτερο (24%) σε σχέση με τα κορίτσια (6%).

Την ίδια ώρα, το 35% των εφήβων που δηλώνει ότι είχε σεξουαλική επαφή, ανέφερε πως δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό ή δεν πήρε αντισυλληπτικό χάπι κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή που είχε. 

Στο Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ μίλησε ο Δημήτρης Παρπέρης, Συμβουλευτικός ψυχολόγος και εκπαιδευτής του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού. 

«Δεν έχουμε διαχρονικά καλά δεδομένα από την Κύπρο. Παγκόσμια όμως οι νέοι γίνονται περισσότερο σεξουαλικά ενεργοί σε μικρότερες ηλικίες». 

Αναφορικά με το ποσοστό του 15% που κάνει σεξ από τα 15 του, ο κ.Παρπέρης είπε ότι η πρόωρη σεξουαλική δραστηριοποίηση μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Διατύπωσε τις επιφυλάξεις τους για το γεγονός ότι σεξουαλική δραστηριότητα κάτω των 15 μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα. 

«Οι επαφές αυτές δεν συμβαίνουν σε μια φούσκα αλλά σε ένα πλαίσιο. Για κάποια παιδιά ίσως η συνεύρεση να έγινε κάτω από υγιείς συνθήκες για κάποια άλλα ίσως ήταν πιο τραυματικές εμπειρίες». 

Αναφορικά με τη μη χρήση προφυλακτικού ο κ.Παρπέρης είπε ότι ενώ θεωρείται πολύ εύκολη η χρήση, για κάποιους ίσως να μην είναι τόσο απλή διαδικασία αφού αρκετοί το χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο, αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες να μην «δουλέψει». 

Ολόκληρη η παρέμβαση στο βίντεο πιο κάτω. 

Διαβάστε ακόμη