Το θέμα της ασφάλειας στους αυτοκινητόδρομους και τα συνεχόμενα τροχαία που προκαλούν κυκλοφοριακό κομφούζιο συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών.  

Το θέμα εγγράφηκε στην Επιτροπή πριν από 2 χρόνια από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου.  

Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι ένα τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσία μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του οδικού δικτύου για ώρες.  

«Ως θύμα του φαινομένου καθώς ήμουν στον αυτοκινητόδρομο όταν ανατράπηκε το  φορτηγό στη Μονή, έχω να πω ότι δεν υπήρχε αστυνομία για να βοηθά τον κόσμο ή να τον προτρέπει να μην πάει προ το σημείο όπου υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο.  

Τόνισε ότι «δυστυχώς υπάρχει αμέλεια και κωλυσιεργία από πλευράς της Αστυνομίας. Να μας πει η Αστυνομία από πού ενημερώνεται για τα τροχαία.

Από το ράδιο και τα ΜΜΕ;» Συμπλήρωσε ότι η αστυνομία έχει ευθύνη και να μην βγάζει το κεφάλι της έξω από αυτή την υπόθεση. «Αν υπήρχε μια φωτιά θα γινόταν όπως το Μάτι αφού δεν θα μπορούσαν να πάνε πουθενά οι οδηγοί», είπε.  

«Ακούστηκαν πράγματα που δεν ισχύουν» 

Ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου στην αρχική του τοποθέτηση υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Αστυνομίας.  

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες όμως ακούστηκαν πράγματα που δεν ισχύουν».

Σημείωσε ότι το Αρχηγείο έχει την αρμοδιότητα για τους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου. «Σε κάθε τομέα υπάρχουν περίπολα για έκτακτα περιστατικά» 

Ακόμη, ανέφερε ότι έχουμε αρκετή εμπειρία και τεχνογνωσία και γίνονται βελτιωτικά έργα συνεχώς. «Επιλέχθηκαν σημεία για να μπαίνει στην άκρη το περιπολικό έτσι ώστε να μπορεί να πάει εκεί που πρέπει». Υπογράμμισε ότι το άλλο σημείο που έχει βελτιωθεί είναι ότι επιλέχθηκαν σημεία με κιγκλιδώματα για μεταφορά των οχημάτων στην αντίθετη πλευρά. 

Ο κ. Ευριπίδου ανέφερε ότι όπου υπάρχει δευτερεύον οδικό δίκτυο τότε χρησιμοποιείται. «Ανάλογα με την περίπτωση και το σημείο που γίνεται το περιστατικό δρούμε έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους οδηγούς».  

«Η Αστυνομία δεν διαθέτει μηχανήματα για μετακίνηση βαρέων οχημάτων» 

Τόνισε ότι η αστυνομία δεν διαθέτει γερανό για να ρυμουλκεί τέτοια μεγάλα οχήματα. «Υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά για να μας παρέχει βοήθεια στη μετακίνηση βαρέων οχημάτων». Υπογράμμισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η σύμβαση για μίσθωση γερανό από   ιδιώτη έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούν τέτοιου είδους οχήματα. 
 
Καταληκτικά, ο κ. Λεωνίδου κάλεσε τον νέο Αρχηγό της Αστυνομίας να έρθει στη Βουλή για να επιλυθεί το θέμα.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών με την Επιτροπή Μεταφορών.