Φαινόμενο που άφησε εποχή στην Κύπρο είναι οι αποδράσεις κρατουμένων. Θέμα που έθιξε κατά καιρούς αδυναμίες και ελλείψεις στα εσωτερικά των Αρχών.

Πιο πρόσφατη, η απόδραση του «κομμωτή». Ο 42χρονος ισοβίτης, Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές, απέδρασε σήμερα Πέμπτη, ύστερα από επίσκεψή του στην Πάφο, με την Αστυνομία να αναζητά πληροφορίες για εντοπισμό του.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Θεοφάνους, ο οποίος καταζητείται για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απόδρασης προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κράτηση, που διαπράχθηκε σήμερα 26/09/2024, στην Πάφο.  

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Πάφου στον αριθμό 26806021 ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον τηλεφωνικό αριθμό 1460 ή με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.

Το 2011 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο είχε επιβάλει στον Θεοφάνους ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της συντρόφου του Γιούλιας Οπόροκ, 24 ετών, και 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της 3χρονης κόρης της Βικτώριας, ποινές οι οποίες είναι συνεχόμενες.

Με αφορμή την απόδραση του 42χρονου, το SigmaLive παρουσιάζει τις αποδράσεις που έγραψαν ιστορία στα κυπριακά δρώμενα, αφήνοντας εκτεθειμένες τις αρμόδιες αρχές.

Η απόδραση 43χρονου υπόπτου για απόπειρα φόνου

Ο 43χρονος, Younes Armani Βoukhobza απέδρασε στις 5/9/2021 από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται κατάφερε να αποδράσει. 

Ο εν λόγω δραπέτης ενώ βρισκόταν στα κρατητήρια, παραπονέθηκε για πόνους και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.  

Για την υπόθεση είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικοί. Ο 43χρονος είχε συλληφθεί μία ημέρα πριν σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση εγκατάλειψης σκηνής οδικής σύγκρουσης που συνέβη στις 05 Αυγούστου, στην Πάφο και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο πεζών, ηλικίας 42 και 29 ετών. Ο 43χρονος που παρέσυρε τους δύο πεζούς, είχε εγκαταλείψει τη σκηνή με το όχημά του και αναζητείτο από την Αστυνομία.

Ανακρινόμενος ομολόγησε ότι εσκεμμένα είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητο που οδηγούσε τον 42χρονο πεζό, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ την ίδια ώρα χτυπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφριά και ο 29χρονος, που περπατούσε μαζί του.

Απόδραση από το όχημα της ΥΚΑΝ

Το βράδυ της Τρίτης, 26 Ιουλίου του 2022, σημειώθηκε η ακόμα μια απόδραση, στην οποία εμπλεκόταν 32χρονος που είχε συλληφθεί από μέλη της ΥΚΑΝ στον Άγιο Δομέτιο.

Ο συλληφθείς διέμενε παράνομα στην Κύπρο και, αφού εντοπίστηκε, τέθηκε υπό κράτηση. Κατά τη μεταφορά του, από τον αστυνομικό σταθμό σε άλλο χώρο κράτησης, γύρω στις 8:00 το βράδυ, ο 32χρονος επιτέθηκε στον αστυνομικό που καθόταν μαζί του στο πίσω κάθισμα και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη θέση του συνοδηγού, χτυπώντας και την οδηγό του οχήματος. 

Οι Γεωργιανοί που έπιασαν στον ύπνο τους δεσμοφύλακες

Το 2017 απέδρασαν από τις κεντρικές φυλακές δύο Γεωργιανοί οι οποίοι εξέτιαν ποινές για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής κατοικίας. Περιμετρικά, η νεκρή ζώνη των Φυλακών καλυπτόταν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, σύστημα λέιζερ και σύστημα συναγερμού, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια του συμβάντος βρισκόταν σε αθόρυβη λειτουργία.

Οι δύο κρατούμενοι βρίσκονταν για μία ώρα στη νεκρή ζώνη των Φυλακών και πηγαινοέρχονταν άσκοπα, ψάχνοντας τρόπο να διαφύγουν.Οι Γεωργιανοί, πέρασαν από τον τοίχο των φυλακών στη νεκρή ζώνη, χρησιμοποιώντας μια σκάλα που αφέθηκε στην αυλή από εργάτες.

Τότε ήταν που τους εντόπισαν άλλοι δεσμοφύλακες που περιπολούσαν το σημείο και άρχισαν να τους κυνηγούν. Ρίχνοντας προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, οι δεσμοφύλακες κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τον έναν εκ των δύο και να τον οδηγήσουν πίσω στο κελί του. Ο δεύτερος Γεωργιανός κατάφερε να διαφύγει, για να συλληφθεί αργότερα στα κατεχόμενα από την ψευδοαστυνομία. Παραδόθηκε στις κυπριακές Αρχές από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η διαφυγή του Γκαριβιάν

Δριμεία κριτική δέχθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία για τη διαφυγή του Ρώσο - Ουκρανού Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν, κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της κυπριακής Αστυνομίας, κατά την προσαγωγή του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Η απόδραση σημειώθηκε το 2017. Ο 42χρονος είχε καταδικασθεί στη Ρωσία για υπόθεση ναρκωτικών και είχε ζητηθεί η έκδοσή του από τις κυπριακές Αρχές.

Ο Γκαριβιάν φέρεται να σχεδίαζε από καιρό τη διαφυγή του. Προσποιούμενος ότι πονούσε, δένοντας μάλιστα το ένα του χέρι με επίδεσμο, κατάφερε να πείσει τους αστυνομικούς να του τοποθετήσουν χαλαρά τις χειροπέδες μπροστά και όχι πισθάγκωνα. Κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο, κατάφερε να απωθήσει τους αστυνομικούς που τον φρουρούσαν, να βγάλει τις χειροπέδες και να ανέβει σε μοτοσικλέτα αγνώστου προσώπου που τον περίμενε και να εξαφανιστούν. 

«Εξαφανίστηκε» διάσημος πολυεκατομμυριούχος

Το 2016, δύο μόλις μέρες μετά την παρουσία του στο Δικαστήριο Λάρνακας και την ανεπιτυχή κατάληξη του διατάγματος απέλασής του, ο 38χρονος διάσημος πολυεκατομμυριούχος Ουκρανός, Ντμίτρι Γκερασιμένκο, εξαφανίστηκε από προσώπου γης και καταζητείται μέχρι σήμερα από τις κυπριακές Αρχές.

Το αρχικό κατηγορητήριο σε βάρος του Γκερασιμένκο κρίθηκε από το δικαστήριο της Λάρνακας ως λανθασμένο και άκυρο, ενδεχομένως και λόγω λανθασμένων ή/και ελλιπών στοιχείων που απεστάλησαν από τη Ρωσία, η οποία είχε ζητήσει την έκδοσή του. Το δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο Ρώσος εκατομμυριούχος παραβίασε τους όρους και εξαφανίστηκε, ενόσω οι Αρχές προετοιμάζονταν να τον επανασυλλάβουν και να τον οδηγήσουν εκ νέου στο δικαστήριο με βάση νέο κατηγορητήριο.

Ο Γκερασιμένκο, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της ομάδας καλαθόσφαιρας Κράσνι Οκτιάμπρ, συνελήφθη στη Μόσχα, για απάτη σε βάρος εταιρειών φυσικού αερίου, οι οποίες ανέρχονται στα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Στο παρελθόν είχε στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, καθώς, παρ' ότι ιδιοκτήτης της ομάδας, έπαιξε κανονικά σε αγώνα του πρωταθλήματος VTB League με την Κράσνι Οκτιάμπρ. 

Ο Ρώσος κατάσκοπος, επικηρυγμένος του FBI

Τον Ιούνιο του 2010, οι κυπριακές Αρχές είχαν στα χέρια τους τον Κρίστοφερ Μέτσος (Christopher Metsos), έναν Ρώσο υπερκατάσκοπο, σύμφωνα με την υπόδειξη των ΗΠΑ για τη δράση του. Το FBI είχε επικηρύξει τον Μέτσος με 50.000 δολάρια, ως ύποπτο για κατασκοπεία και ξέπλυμα χρήματος. Τα χρήματα θα δίνονταν σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του κατασκόπου.

Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλούνταν οι αμερικανικές Αρχές, δρούσε από το 1993 έως το 2005 ως κατάσκοπος των Ρώσων στις ΗΠΑ και από το 2005 έως το 2010 έπαιζε τον ρόλο του μεταφορέα χρημάτων προς το δίκτυο κατασκόπων της Μόσχας που είχε αποκαλυφθεί στην Αμερική.

Εξασφαλίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τον Μέτσος να ανταλλάζει φακέλους και τσάντες με άλλους κατασκόπους σε μετρό και υπόγειες διαβάσεις στην Αμερική. Τελικά, ο περιβόητος κατάσκοπος έμελλε να συλληφθεί στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι Αμερικάνοι.

Ο ύποπτος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και παραδόξως, παρ' ότι ύποπτος για κατασκοπεία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 27.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό σταθμό. Φυσικό επακόλουθο ήταν ο Μέτσος να εξαφανιστεί. Αμερικανικές πηγές, βάσει και εγγράφων από τον γνωστό ιστότοπο διαρροής απόρρητων εγγράφων «wikileaks», δημιούργησαν εικασίες και φημολογίες ότι η διαφυγή του Μέτσος υπεβοηθήθη από την τότε κυπριακή Κυβέρνηση, λόγω των στενών σχέσεων με τη Ρωσία. Οι εικασίες παρέμειναν εικασίες, αφού η αμερικανική Κυβέρνηση ουδέποτε κατηγόρησε τις κυπριακές Αρχές ανοικτά και η υπόθεση ξεχάστηκε, όπως και ο Μέτσος.

Η απόδραση του Αλ Καπόνε

Μία από τις πιο εκκωφαντικές αποδράσεις κατάδικου στην ιστορία της Κύπρου ήταν αυτή του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, από την Αθηένου. Είχε οδηγήσει τους τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύπρο Χρυσοστομίδη, και Αρχηγό Αστυνομίας, Ιάκωβο Παπακώστα, να υποβάλουν παραιτήσεις. Επίσης, τέθηκαν υπό διαθεσιμότητα λειτουργοί των φυλακών, ενώ αργότερα ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις.

Ο Κίτας καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον βιασμό και τον φόνο δύο αλλοδαπών γυναικών το 1993. Προηγουμένως, είχε απασχολήσει την Αστυνομία, επανειλημμένα, για διαρρήξεις, κλοπές και άλλα αδικήματα. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1994, μαζί με τον οδηγό ταξί Μιχάλη Ιακωβίδη, για τους φόνους της 28χρονης Κριστίν Κωνσταντινίδου, οικιακής βοηθού, και της 21χρονης Οξάνα Λίσνα.

Η Κριστίν Κωνσταντινίδου θάφτηκε στον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη, ενώ η Οξάνα Λίσνα ρίχθηκε σε ξεροπήγαδο στα Λιβάδια. Χρειάστηκε η επιστράτευση δέκα εκσκαφεών, για να εντοπιστεί η σορός της Κριστίν που ήταν κρυμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών. Οι σοροί των δύο γυναικών βρέθηκαν σε πλήρη αποσύνθεση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Σημερινής», την τότε εποχή, ο Αλ Καπόνε απέδρασε δύο φορές, μια φορά το 1993, όταν είχε συλληφθεί στην Αθηένου για κλοπή κοσμηματοπωλείου. Είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να περάσουν από το σπίτι του, λέγοντας πως ήθελε να αλλάξει ρούχα. Οι αστυνομικοί τον ανέμεναν στην είσοδο της οικίας, ωστόσο, αυτός το έσκασε από την πίσω πόρτα.

Η δεύτερη απόδρασή του ήταν το 2008, από το παράθυρο του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας σκάλα που του έφεραν άλλα πρόσωπα. Διέφυγε μαζί τους με αυτοκίνητο. Η απόδρασή του δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Κατά τη διάρκεια άγριας καταδίωξης και πυροβολισμών στους δρόμους της πρωτεύουσας, αστυνομικοί αναγνώρισαν τον Κίτα ως έναν από τους δράστες. Τελικά, ο Κίτας συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου 2009 στο Παραλίμνι και έκτοτε παραμένει στη φυλακή.

Δραπέτευσε, για να δει την οικογένειά του

Μια περίεργη απόδραση κατεγράφη τον Φεβρουάριο του 2015. Ο τότε κατάδικος Γιάννης Τερλεμέζ, τότε 26 ετών, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης τριών ετών για ληστείες που έκανε το 2013, κατάφερε να αποδράσει από τις Κεντρικές Φυλακές. Εντοπίστηκε και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα στο σπίτι του στην Κάτω Πάφο.

Όπως ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς, δραπέτευσε για να δει την οικογένειά του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Πριν διαφύγει, είχε θεαθεί μέσω των καμερών ασφαλείας να σκουπίζει την αυλή της ανοιχτής φυλακής. Ωστόσο, όταν δραπέτευσε, φαίνεται να έπιασε στον ύπνο τους δεσμοφύλακες. Σημειώνεται ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του είχε δοθεί 24ωρη άδεια, για να πάει στο σπίτι του. Η ποινή του έληξε αρχές του 2016.

Η «επαγγελματική» απόδραση του Παναγιώτη Νετζατί

Στη λίστα των top καταζητούμενων, όχι μόνο των Κυπριακών Αρχών αλλά και της Interpol, βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος Παναγιώτης Νετζατί ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2007 και λίγους μήνες αργότερα κατάφερε και απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές μαζί με άλλο ένα πρόσωπο, και εκ τότε παραμένει ασύλληπτος.

Στις 14 Οκτωβρίου 2007, περίπου 3 μήνες μετά τη καταδίκη του, ο Νετζατί μαζί με τον Οδυσσέα Καλανίδη απέδρασε από τις Κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία.

Η απόδραση του Νεζιατί «έδειχνε» τον επαγγελματισμό του ισοβίτη ο οποίος ξέφυγε μπροστά από τα μάτια ένοπλου δεσμοφύλακα.

Ο ισοβίτης κρατείτο στην πτέρυγα 4, η οποία ήταν υψίστης ασφαλείας και είχε επί 24ωρου βάσεως ένοπλο φρουρό δεσμοφύλακα.

Τα Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες που ήθελαν τον δραπέτη Παναγιώτη Νετζατί, πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: 

ΦΩΤΟ: Αυτός είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε στην Πάφο

Πάφος: Απέδρασε βαρυποινίτης των κεντρικών φυλακών - Σε συναγερμό οι Αρχές