Περίπου 700 στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτυχθεί σε μια βάση της RAF στην Κύπρο ως μέτρο ενδεχόμενης εκκένωσης Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται. 

Υπενθυμίζεται πως οι Βρετανοί διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο για περισσότερα από 60 χρόνια, με δύο βάσεις στα Ακρωτήρι και Δεκέλεια. Η βάση στο Ακρωτήρι είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της παρουσίας εκεί μιας μοίρας της RAF. Η τοποθεσία της Κύπρου την καθιστά ιδανική για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από τον Λίβανο. Οι στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά καμία απόφαση για εκκένωση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Sky News, εκτός από τους περίπου 700 στρατιώτες που έχουν σταλεί στην RAF Ακρωτηρίου για να ανταποκριθούν στην τρέχουσα κρίση γύρω από τον Λίβανο και το Ισραήλ, αρκετές μονάδες είναι ήδη σε ετοιμότητα στη βάση. Αεροσκάφη που βρίσκονται εκεί περιλαμβάνουν τα RAF Typhoon - που χρησιμοποιήθηκαν φέτος σε επιδρομές εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - και ελικόπτερα Puma.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή- Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με το Sky News, δύο βρετανικά πολεμικά πλοία επίσης βρίσκονται στην περιοχή και θα χρησιμοποιηθούν αν διαταχθεί οποιαδήποτε επιχείρηση εκκένωσης. Αξιωματούχοι της Border Force και του Υπουργείου Εξωτερικών θα υποστηρίξουν επίσης τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο ρόλος της Κύπρου σε μια εκκένωση;

Η τοποθεσία της Κύπρου, σε μικρή απόσταση από τον Λίβανο, την καθιστά δυνητικό σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε εκκένωση Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, όπου υπάρχουν χιλιάδες.

Στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ο οποίος είπε για την ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κόμπος.  

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ, Γαλλία και άλλοι καλούν σε κατάπαυση πυρός για 21 ημέρες Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Εξήγησε πως η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα  και υπάρχει συντονισμός και  συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα τρίτα μέρη. Η επικέντρωση είναι στραμμένη σε διπλωματικό επίπεδο. Για την παρουσία των Βρετανών είπε πως όπως η ΚΔ έχει το Σχέδιο Εστία , κάθε χώρα έχει τα δικά της σχέδια. 

«Η RAF Akrotiri διαχειρίζεται πολλά θέματα», δήλωσε ο καθηγητής Michael Clarke, αναλυτής αμυντικών θεμάτων, στο Sky News.

«Μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς στρατιώτες, πολλές εγκαταστάσεις. Είναι ο προφανής τόπος - και απέχει περίπου 220 μίλια από την ακτή του Λιβάνου.

«Έτσι μπορείς να μεταφέρεις ανθρώπους με ελικόπτερα σε πλοία, ή να πας ανθρώπους σε πλοία και μετά να τους μεταφέρεις με ελικόπτερα στο Ακρωτήρι ή να πηγαινοέρχεσαι με ελικόπτερο στο Ακρωτήρι. Μπορείς να φέρεις αεροσκάφος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις.»

Τι γίνεται τώρα;

Οι στρατιώτες στην RAF Ακρωτηρίου  βρίσκονται σε ετοιμότητα για μια διαταγή να ξεκινήσουν μια τέτοια επιχείρηση, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση για εκκένωση, ιδιαίτερα αν ο εναέριος χώρος γύρω από το αεροδρόμιο του Μπέιρουτ κλείσει.

Ο Σερ Πίτερ Ρίκετς, πρώην κυβερνητικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και πρώην πρόεδρος της Joint Intelligence Committee, είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν αν η κατάσταση επιδεινωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η στρατιωτική εκκένωση θα ήταν η μόνη έξοδος.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα, η οποία είναι γιατί είναι σημαντικό για όποιον χρειάζεται να φύγει να το κάνει τώρα», είπε.