Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αίτημα για έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, σημειώνοντας ότι η ετοιμότητα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στον «ύψιστο βαθμό».

Η Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνεται στο διπλωματικό πεδίο, σημείωσε, όσον αφορά την κρίση στην περιοχή.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με το Ειδικό Σχέδιο Εστία για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή που βρίσκεται σε κρίση, δεδομένης της κατάστασης στον Λίβανο και δημοσιεύματα για σχέδιο ετοιμότητας για μαζική εκκένωση Λιβάνου μέσω Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι η ετοιμασία «βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό τόσο σε επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον αλλά και εσωτερικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών.

«Επικεντρωνόμαστε στο διπλωματικό πεδίο», σημείωσε ο κ. Γκότσης, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζει «έντονη ανησυχία», καλεί σε αποφυγή της κλιμάκωσης και εκφράζει τη στήριξή της στις σχετικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, τα θέματα αυτά συζητούνται στη σειρά επαφών που έχουν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε, τόσο στην τριμερή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο, στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου - την τριμερή με Αίγυπτο και Ελλάδα - και σε διμερές επίπεδο, με τους ομολόγους του από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Αναμένεται και συνάντηση με τον Εμιρατινό ομόλογό του, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αυτό συζητήθηκε και στη συνάντηση του κ. Κόμπου με την Αυστραλή Υπουργό Εξωτερικών, η οποία σε ανάρτησή της ευχαρίστησε για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που χρειαστεί συνδρομή για τους Αυστραλούς πολίτες που διαμένουν στον Λίβανο.

Διαβάστε επίσης: Στην Κύπρο Βρετανοί στρατιωτικοί λόγω ενδεχόμενης εκκένωσης πολιτών από Λίβανο