Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή «ουσιαστικά καταργεί την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη δημοκρατία» είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απευθυνόμενος στο προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπου μετέβη μετά την ανακοίνωση της απόφασης για παύση του, προκειμένου να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα.

«Είναι ένας κόλαφος. Θα το πω απλά. Με αυτή την απόφαση έχει αλωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία. Όχι γιατί φεύγω εγώ. Εγώ θα μπορούσα να είχα παραιτηθεί. Θα μπορούσα να είχα πάθει εγκεφαλικό και να πεθάνω. Δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι αυτή η απόφαση, όπως το είπα και στο Δικαστήριο, βάζει έναν κορσέ, ένα φίμωτρο προς την Ελεγκτική Υπηρεσία», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τους λειτουργούς της Υπηρεσίας τους είπε ότι στο εξής «θα πρέπει να προσέχετε κάθε σας λέξη, κάθε σας αναφορά, τι θα πείτε, τι θα γράψετε. Αυτό δεν συνάδει με μια Ελεγκτική Υπηρεσία. Έχει αλωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία», επανέλαβε.

Πρόσθεσε ότι «μας έχει νικήσει το κατεστημένο, μας έχει νικήσει το σύστημα. Είναι κρίμα για τον τόπο μας αυτό που έγινε σήμερα».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από αύριο δεν θα υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία όπως την ξέρουμε. «Την ανεβάσαμε ψηλά, μαζί, όλοι μαζί. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έγινε αγνώριστη. Παίρναμε επαίνους από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πηγαίναμε στα διεθνή συνέδρια και νιώθαμε περήφανοι για την Υπηρεσία μας», ανέφερε.

«Δυστυχώς αυτό τελείωσε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα είναι υπό παρακολούθηση. «Ζήσαμε καταστάσεις που είναι "φοητσιάρικες”. Να απομαγνητοφωνούν κάθε δήλωση δική μου, του εκπροσώπου Τύπου. Αυτά τα πράγματα είναι αυτά τα οποία τα πρότυπα μάς λένε ότι πρέπει να διαφυλάσσονται ώστε να υπάρχει ανεξαρτησία στην Ελεγκτική Υπηρεσία», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι τώρα αυτό τελείωσε, διά στόματος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Δεν υπάρχει άλλο όργανο πιο ψηλά. Είναι κρίμα», είπε.

Επισήμανε ότι θα μιλήσει με κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου η διευθυντική ομάδα που στήθηκε, η οποία, όπως είπε, αποτελεί κάποιου είδους εχέγγυο για τη ποιότητα των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να διαφυλαχτεί διά νόμου, «μήπως ο επόμενος Γενικός Ελεγκτής την καταργήσει».

«Τώρα έχουμε μια άλλη Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα πριν εκφράσει γνώμη. Αν πει κάτι ο Γενικός Εισαγγελέας να μη διανοείται η Ελεγκτική Υπηρεσία να διαφωνήσει», είπε, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του Τερματικού στο Βασιλικό και στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων. «Ουσιαστικά καταργούμε την Ελεγκτική Υπηρεσία. Κάνουμε αυτό που επέμενε ο Γενικός Εισαγγελέας. Την καθιστούμε ένα παράρτημα της Νομικής Υπηρεσίας», είπε.

«Αυτό έχει κάνει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό είναι που με θλίβει περισσότερο, γιατί αυτό δεν έχει θεραπεία. Δεν μπορεί κάποιος άλλος Γενικός Ελεγκτής να κάνει κάτι επί τούτου. Πολύ απλά θα παίξει το κεφάλι του στα ζάρια. Δεν μπορεί κάποιος άλλος να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Εντός της αίθουσας και εκτός της γραπτής του απόφασης, φρόντισε το δικαστήριο να πει ότι ‘τα λέμε για να τα ακούσουν και οι επόμενοι’, βέβαιοι ότι δεν θα βρεθεί κάποιος Γενικός Ελεγκτής που θα φύγει από αυτή τη νόρμα που αποφάσισαν αυτοί να θέσουν για τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», είπε, σημειώνοντας ότι είναι μια μαύρη μέρα για την Κύπρο, «μαύρη κατάμαυρη και για την Υπηρεσία μας».

Σε προσωπικό επίπεδο, είπε ότι μπορεί να διαχειριστεί το επαγγελματικό του, θα βρει άλλη δουλειά να βγάζει τα προς το ζην, ενώ είπε ότι θα βρει και τρόπο να αγωνίζεται για αυτό τον τόπο. Απευθυνόμενος για τελευταία φορά προς τους λειτουργούς της Υπηρεσίας είπε «σας αγαπώ τον καθένα ξεχωριστά, σας ευχαριστώ πολύ. Θα μου λείψει αυτή η καθημερινή επαφή μαζί σας. Θα διατηρήσουμε ανθρώπινη, φιλική επαφή εκτός Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Διαβάστε επίσης: «Ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του»: Τα κύρια σημεία της απόφασης για Οδυσσέα

Πηγή: ΚΥΠΕ