Τι γίνεται όταν σκάει μια βόμβα; Ξυπνάμε από το λήθαργο μας και λέμε διάφορα (να περάσει η ώρα) και την ίδια ώρα η Αστυνομία αρχίζει τις έρευνες. Ένα χιλιοπραγματωμένο σκηνικό, που καταντά κλισέ και ανιαρό. Συγκαλούνται συσκέψεις επί συσκέψεων και τα τηλέφωνα μαζί με τα κομπιούτερ, παίρνουν "φωτιά". Το δε αποτέλεσμα, πάντα το ίδιο: λαμβάνεται μια απόφαση 100% συμβολική και καθόλου ουσιαστική και πρακτική. Το απόλυτο "μηδεν"...

Καλή ώρα, η νέα βομβιστική επίθεση σε βάρος διαιτητή. Αλήθεια τι άλλαξε από τις προηγούμενες φορές; Τίποτα. Τα πρόσωπα είναι τα ίδια και ασκούν τους ίδιους ρόλους. Η πολιτεία σε ένα καθαρά συμβολικό ρόλο, ενός αόρατου θεσμού - τα Σωματεία και κατ' επέκταση η ΚΟΠ σε ρόλο γελωτοποιού, με τα καμώματα, τις "θεωρίες συμοσωσίας" και τις "προστριβές" τους, εκδίδοντας ανούσιες ανακοινώσεις - οι διαιτητές σε ρόλο θύματος (μαζί με τις οικογένειες τους-αυτό και αν είναι τρομερό), αλλα και κάποιες φορές σε ρόλο "θύτη" (ποδοσφαιρικά) και τα γνωστά-άγνωστα ταραχοποιά στοιχεία σε ρόλο βομβιστή. Όλοι μαζί συνθέτουν το επαναλαμβανόμενο σκηνικό, "κρότου - λάμψης", που συμπεριλαμβάνεται και αυτό στο πακέτο θεάματος που προσφέρεται στον πολίτη-φίλαθλο.

Συνεπώς, του κόσμου δεν του καίγεται καρφί (διότι έτσι τον έχει καταντήσει, όχι μόνο το σκηνικό μιας έκρηξης βόμβας, αλλά και το γενικότερο κοινωνικό-πολιτικό σκηνικό), αν θα αναβληθεί το πρωτάθλημα ή όχι, αφού ξέρει ότι την άλλη εβδομάδα θα παίξουν ποδόσφαιρο και την παράλλη θα εκραγεί μια άλλη βόμβα...Έτσι απλά και κυνικά, διότι τόσο κυνική έχει μετατραπεί η καθημερινότητα μας.

Διερωτάται και πολύ εύλογα ο πρόεδρος της ΚΟΠ, εαν "υπάρχει ακόμη κράτος". Νομίζω, την απάντηση μπορεί να την δώσει ο ίδιος. Εδώ δεν υπάρχει κράτος σε πιο απλούς θεσμούς (π.χ. ποδοσφαιρικούς, που έχουν να κάνουν με διάφορες επιτροπές) και αναμένει να υπάρχει κράτος, έξω στη "ζούγκλα" της αρπαχτής και της "βόμβας". Καλά κάνει η ΚΟΠ να έρθει πρώτα η ίδια να προστατέψει τους διαιτητές (με τις σωστές αξιολογήσεις, τιμωρίες, εκπαιδεύσεις) και μετά να έχει απαίτηση από τους κρατικούς θεσμούς να τους προστατέψει άλλως-πώς.