Έρευνα της SRF Investigativ αποκαλύψει ένα ολόκληρο δίκτυο  πλατφορμών που καταλήγουν σε διαδικτυακές απάτες – όλες με συνδέσμους με την Κύπρο – οι οποίες ασκούν πίεση στους πελάτες να επενδύσουν όλο και μεγαλύτερα ποσά τα οποία στο τέλος «εξαφανίζονται».

Σύμφωνα με το SwissInfo η παγίδα ξεκινά με ψεύτικες διαφημίσεις διασημοτήτων. Στην περίπτωση του μηχανικού μοτοσικλετών Boss, συνάντησε το InvesaCapital αφού έκανε κλικ σε μια ψεύτικη διαφήμιση με τον Ελβετό κωμικό και τηλεοπτικό παρουσιαστή Stefan Büsser. Άλλες διαφημίσεις δείχνουν τον Ρότζερ Φέντερερ να κάθεται προφανώς στη φυλακή ή το Ελβετό μοντέλο Christa Rigozzi με μαύρο μάτι.

Οι celebrities δεν έχουν καμία σχέση με την απάτη. Οι εικόνες τους χρησιμοποιούνται ακατάλληλα και τυχόν προφανείς συνεντεύξεις μαζί τους είναι επίσης ψευδείς. Ωστόσο, τέτοιες διαφημίσεις, με διάσημα ελβετικά ονόματα που φέρεται να υποστηρίζουν προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες, κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόνο στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας, οι εισαγγελείς έχουν επιβεβαιώσει δεκάδες ποινικές διώξεις που συνδέονται με αυτές τις προφανείς πλατφόρμες επενδύσεων εντός του κυπριακού δικτύου. Οι αναφερόμενες ζημίες κυμαίνονται από δεκάδες χιλιάδες ελβετικά φράγκα έως πάνω από 100.000 CHF σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι διαδικασίες συχνά αναστέλλονται καθώς οι ύποπτοι δράστες έχουν έδρα στο εξωτερικό και δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις αρχές.
 

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η ομάδα SRF Investigativ εντόπισε επτά πλατφόρμες με σχεδόν πανομοιότυπες δομές.  Το κυπριακό εμπορικό μητρώο αποκαλύπτει σαφείς δεσμούς μεταξύ των εταιρειών πίσω από τις πλατφόρμες. Δύο άτομα εμφανίζονται επανειλημμένα σε διάφορους διαφορετικούς ρόλους σε όλα.

Η ομάδα του SRF Investigativ επικοινώνησε με όλες τις πλατφόρμες σχετικά με τις κατηγορίες για σκοτεινές επιχειρηματικές πρακτικές και τη σύνδεσή τους στο Κυπριακό δίκτυο. Παρά τις πολλές προσπάθειες επικοινωνίας, καμία από τις πλατφόρμες δεν ανταποκρίθηκε. Ούτε τα άτομα που αναφέρονται στο κυπριακό εμπορικό μητρώο απάντησαν σε ερωτήσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη εταιρεία Κύπρο που συμμετέχει επίσης στη δημιουργία νέων πλατφορμών απάτης, στον καθορισμό στόχων πωλήσεων και στο συντονισμό εταιρειών και ατόμων που εμπλέκονται στο δίκτυο. Η εταιρεία δήλωσε στο SRF Investigativ ότι οι ισχυρισμοί ισοδυναμούσαν με «αναπόδεικτο ψευδή ισχυρισμό». Επεσήμανε πως  δεν ήταν μέρος ενός δικτύου και δεν ήταν ενήμερη με όλες τις πλατφόρμες. Δήλωσε επίσης ότι δεν είχε καμία εικόνα για τις εσωτερικές διαδικασίες των πλατφορμών και η ίδια δεν ανέχεται