Σε προεκλογικές περιόδους όπου οι υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται σε τηλεμαχίες, η πολιτική επικοινωνία επιβάλει αυστηρή προετοιμασία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα «debates», αλλιώς τηλεμαχίες, στις οποίες οι υποψήφιοι παραθέτουν τις θέσεις τους, δέχονται ερωτήσεις, αλλά και συζητούν μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα «debates» αποτελούν κύριο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό σώμα. Σε αυτά τα «debates» το εκλογικό σώμα διαμορφώνει άποψη για ένα υποψήφιο εξού και οι εναλλαγές στα ποσοστά των υποψηφίων.

Τα δύο πρώτα προεδρικά «debates» λοιπόν έχουν λάβει χώρα το μεν πρώτο στις 2 Οκτωβρίου και το δεύτερο στις 16 Οκτωβρίου. Το πρώτο είχε κερδίσει ο Μitt Romney πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος από πλευράς Ρεπουμπλικάνων τον οποίο οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αμέσως μετά έδειξαν να κλείνει την ψαλίδα ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στον Obama για το 2ο «debate». Σύμφωνα μάλιστα με τo Polls of Polls το οποίο διεξάγεται αυτή την περίοδο η διαφορά ήταν μόλις στις 2 μονάδες, 49%-47%, υπέρ του Obama στις 8 Οκτωβρίου. Μετά την ήττα του λοιπόν στην πρώτη τηλεμαχία, ο Barack Obama επανήλθε δριμύτερος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο της USA Today, ξόδεψε τις τελευταίες 3 μέρες πριν την 2η τηλεμαχία, Σάββατο-Δευτέρα για προετοιμασία. Βρέθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου προετοίμασε τα επιχειρήματα και προσπάθησε να αναπαράγει τις απαντήσεις του σε ειδικά σχεδιασμένο πιλοτικό “debate” το οποίο τον έβαλε σε πραγματικούς ρυθμούς, ακριβώς δηλαδή όπως θα διεξαγόταν το κανονικό. Όντως εμφανίστηκε πιο επιθετικός και αποφασιστικός. Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθηκαν αμέσως μετά του έδωσαν ένα προβάδισμα νίκης γύρο στις 7 ποσοστιαίες μονάδες.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη τηλεμαχία ο Barack Obama δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς. Ενώ ο Μitt Romney είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο σε ειδικό “debate camp”, όπως λέγεται, όπου έτυχε προετοιμασίας για το 1ο debate, ο Obama προτίμησε να προετοιμαστεί ενώ βρισκόταν στο δρόμο διεξάγοντας την εκστρατεία. Σε αυτή φαίνεται να έστηνε προσωρινά “debate camps” ώστε να προετοιμάζεται. Αυτό φαίνεται να του είχε στοιχίσει.

Η προετοιμασία των υποψηφίων είναι όντως ενδιαφέρον και αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στο παρελθόν.  Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της USA Today, παλαιότεροι πρόεδροι επίσης έκαναν αρκετή προετοιμασία πριν τις τηλεμαχίες. Για παράδειγμα, το 1976 ο πρόεδρος Ford ετοίμαζε ειδικό χώρο μέσα στον Λευκό Οίκο με ειδικά βάθρα βάζοντας μάλιστα οθόνη η οποία απεικόνιζε τον ανθυποψήφιο του Jimmy Carter ώστε να αναπαράγει την πραγματική τηλεμαχία. Αργότερα ο Ronald Reagan προετοιμαζόταν επίσης σε πιλοτικά debates, ενώ οBill Clinton το 1992 και το 1996 επέλεγε τοποθεσίες προετοιμασίας κοντά στο σημείο που θα διεξάγονταν τα debates. Σύμφωνα με επίσης το ίδιο άρθρο της USA Today, την σημασία της προετοιμασίας επεσήμανε η Kathleen Hall Jamieson, πολιτική επιστήμονας, η οποία έχει εμπειρία σε τηλεμαχίες. Όπως τόνισε, ο στόχος της προετοιμασίας είναι η αναπαραγωγή της πραγματικής διαδικασίας μιας τηλεμαχίας ώστε οι υποψήφιοι να συνηθίσουν την μορφή στην οποία θα ανταγωνιστούν. Όπως είχε τονίσει, δια μέσου της προετοιμασίας ο ενδιαφερόμενος νιώθει πιο άνετα και όλο αυτό μειώνει την ανησυχία που ενδεχομένως να νιώθει πριν την τηλεμαχία.