Την ανάγκη εγκατάστασης από τις τράπεζες περισσότερων αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) για σκοπούς ανάληψης χρημάτων στις κοινότητες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι παγκύπρια υπάρχουν πάνω από 300 ΑΤΜ, με τους βουλευτές της Επιτροπής να ζητούν από τον Σύνδεσμο Τραπεζών να εξετάσουν το αίτημα για άνοιγμα περισσότερων ΑΤΜ ειδικά στις κοινότητες και στα χωριά.
Αρχικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χατζηγιάννης ανέφερε υπάρχει έκκληση για περισσότερα ATM. «Υπάρχουν απομονωμένες περιοχές και ηλικιωμένοι. Δεν μπορεί να χρειάζονται να μεταβούν σε γειτονική κοινότητα ή δύο κοινότητες παρακάτω».
Ο Κώστας Κώστα εκ μέρους του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι όλη η ύπαιθρος της Λεμεσού έχει ένα υποκατάστημα. «Ολάκερες περιοχές δεν έχουν ένα υποκατάστημα. Έμεινε μόνο η Κυπερούντα. Αυτό το πράγμα είναι έγκλημα».
Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι εκεί που κάθε γειτονία είχε ένα υποκατάστημα τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο. «Έχουμε κόσμο στις κοινότητες και θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε».
Ο κ. Θεοδοσίου εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι πρώτοι που σκέφτονται τους πελάτες τους είναι οι Τράπεζες. Το δίκτυο για ΑΤΜ είναι ικανοποιητικό. Υπάρχουν ΑΤΜ σε πολλές κοινότητες».
Σημείωσε ότι το cash μειώνεται ραγδαία. «Το 94% όλων των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και η υπηρεσία για χρήση της κάρτας.
«Όλα τα καταστήματα δέχονται μετρητά και επίσης πληρώνουν με κάρτα. Άρα μπορεί ο πελάτης να πληρώσει με κάρτα και να ζητήσει από τον πωλητή να του δώσει και 50 ευρώ σε μετρητά».
Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια χρέωση ούτε για τον πάροχο ούτε για τον πελάτη. «Είναι σε πάνω από 300 σημεία. Το cash back service είναι μια λύση».
Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής ανέφερε ότι είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται οι πελάτες. «Στην Κύπρο έχει πάνω από 300 ΑΤΜ. Όμως δεν έχουν όλα τα χωριά ΑΤΜ. Το Cash back είναι η λύση».
Τόνισε ότι κάθε υποκατάστημα έχει ένα υπάλληλο που βοηθά τον κόσμο να μάθει αυτό το πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει νομοθεσία όπου προνοεί ότι πρέπει να υπάρχει μηχανάκι στα καταστήματα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι τις ανησυχίες τους στα θέματα της υπαίθρου τις προβάλλουν εδώ και χρόνια. «Ξέραμε ότι θα κλείσουν όλες οι Συνεργατικές. Για τα ΑΤΜ μας διαβεβαίωναν ότι θα παραμείνουν ανοικτά αλλά τελικά έκλεισαν όλα». Ακόμη είπε ότι πολλές ορεινές κοινότητες δεν έχουν καταστήματα για να λειτουργήσει το cash back.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κανονισμοί που προωθούνται από την ΕΕ. Η μια είναι με τις άμεσες πληρωμές, ενώ η δεύτερη είναι για το digital euro. «Είναι για να έχει πρόσβαση στα μετρητά ανάλογα με τη γεωγραφική έκταση». Ακόμη, ανέφερε ότι από το 2015 και μετά υπάρχει μείωση 20% των ΑΤΜ.
Ο κ. Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι στις ορεινές περιοχές είναι ελάχιστοι οι σταθμοί για cash back. «Χρειάζεται καμπάνια».
Ο κ. Κώστα επανήλθε τονίζοντας ότι κάποιοι ήρθαν εδώ και μας περιπαίζουν. Κατεβείτε από το συννεφάκι σας. Ο κόσμος βράζει. Τα χωριά βράζουν με αυτή την κατάσταση. Ήρθατε εδώ για να μας μάθετε τι γίνεται στις άλλες χώρες. Είναι δικαιολογίες αυτές; Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας. Αυτό που κάνατε σήμερα είναι κοροϊδία». Πρόσθεσε ότι «ήρθατε και μας είπατε ότι η κοτζάκαρη θα στέλνει με το κινητό cash back του γέρου».
Καταληκτικά οι βουλευτές ζήτησαν να ανοίξουν περισσότερα ΑΤΜ στις απομακρυσμένες κοινότητες με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να δεσμεύεται να στείλει γραπτώς την απάντηση του.
Οι δηλώσεις με το πέρας της επιτροπής
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, είπε "δυστυχώς, αυτό το οποίο λάβαμε ως απάντηση από πλευράς των τραπεζών είναι ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον". Αντιθέτως, είπε, προσανατολίζονται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως το cash back, το οποίο, είπε, λειτουργεί με τρόπο "ημιτελή, άγνωστο προς την αγορά και τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες".
Σημείωσε ότι φαίνεται ότι η κοινωνική ευθύνη των τραπεζών είναι ανύπαρκτη. "Με μεγάλη απογοήτευση βιώσαμε την αρνητική τους απάντηση. Είναι επιβεβλημένο να έρθουν να εξυπηρετούν όλους τους ηλικιωμένους. Είναι ανθρώπινο τους δικαίωμα να μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τους από λογική απόσταση", είπε, προσθέτοντας ότι "είναι μια ντροπή αυτό που συμβαίνει και λυπάμαι, γιατί στο τέλος της ημέρας οι τράπεζές μας έχουν μόνο όφελος, απορροφούν από τους πολίτες κέρδος, χωρίς να επιστρέφουν τίποτε απολύτως μέσα από την καθημερινή λειτουργία των συναλλαγών".
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι "είναι με τεράστια απογοήτευση που ακούσαμε τους εκπροσώπους των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα", σημειώνοντας ότι προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάποιες εναλλακτικές μεθόδους που οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.
"Είναι σαν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε ένα δικό τους σύννεφο, δεν ζουν στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στην ύπαιθρο και στα χωριά που συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται", είπε, ειδικά μετά "το σκανδαλώδες κλείσιμο του Συνεργατισμού".
Σημείωσε ότι στην επαρχία Λεμεσού έχει μόνο ένα υποκατάστημα Τράπεζας. "Μας ανέφεραν σήμερα ότι θα είναι πρόβλημα να βάλουν ΑΤΜ γιατί έχει μεγάλο κόστος συντήρησης. Πού πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που βγάζουν κάθε χρόνο οι τράπεζες; Δεν μπορούν να επενδύσουν στον κόσμο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών;", διερωτήθηκε.
"Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι απαράδεκτο, είναι προσβλητικό, είναι προκλητικό, οι τράπεζες επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο", είπε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να περάσει στην ψηφιοποίηση και πρέπει να τηρηθεί μια μεταβατική περίοδος για να βοηθηθεί. Σημείωσε ότι προτάθηκε από τις τράπεζες η λύση του cashback, για την οποία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει ενημέρωση εκ μέρους των τραπεζών.
Ο ίδιος εισηγήθηκε να μπουν ΑΤΜ έξω από τους αστυνομικούς σταθμούς, οι οποίοι υπάρχουν ανά 4-5 κοινότητες, κάτι που θα λύσει και το ζήτημα ασφάλειας και της κάλυψης των κοινοτήτων.
Ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από τις τράπεζες, ωστόσο τους δόθηκε μία βδομάδα περιθώριο αν είναι διατεθειμένοι να αποδεκτούν κάτι.