Αφίξεις πέραν των 700 παράτυπων μεταναστών καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο.
Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη εμπλοκής των οργανισμών Frontex και Europol για την επιτήρηση και εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπινων ζωών.
Αρχικά μίλησε για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, τονίζοντας ότι είναι παραδεκτό το γεγονός ότι το υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών έχει αποτύχει. «Υπήρχαν καταχρήσεις, δόθηκαν περιουσίες αναξιοκρατικά χωρίς ισονομία».
Διαβάστε ακόμη: Ασταμάτητες οι μεταναστευτικές ροές: Δεκατρείς βάρκες σε 4 ημέρες (ΓΡΑΦΙΚΟ)
Συμπλήρωσε ότι «εμείς αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας έχουμε δώσει έμφαση σε αυτό τον τομέα. Είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο που υποβάλαμε εδώ και 10 μέρες στη Βουλή».
Εξήγησε ότι πλέον οι περιουσίες θα γίνονται αξιοκρατικά και κατόπιν επιλογής και μοριοδότησης. «Στη βάση του νόμου υπάρχει πλαφόν στον αριθμό δεκαρίων που μπορεί να πάρει κάποιος. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατικά». Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ελέγχθηκαν πέραν των 3000 συμβάσεων και βρέθηκαν 416 παρατυπίες. «Κινηθήκαμε δικαστικά και πήραμε περιουσίες πίσω».
Στη συνέχεια μίλησε για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο. «Τον τελευταίο μήνα αναχώρησαν από την Κύπρο πέραν των 1000 ατόμων. Δυστυχώς, αυτή η καλή εικόνα ανατρέπεται και οφείλεται στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή αλλά και στην αδυναμία του Λιβάνου να διαχειριστεί τα δύο εκατομμύρια προσφύγων που υπάρχουν στην επικράτεια του».
Πρόσθεσε ότι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα παρατηρείται αύξηση των ροών από τον Λίβανο. «Υπάρχει αβεβαιότητα και βομβαρδισμοί, ενώ τα οικονομικά δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα».
Σημείωσε ότι η Πρέσβειρα του Λιβάνου παραδέχθηκε την αδυναμία της χώρας της στην επιτήρηση των συνόρων. «Οι αυξημένες ροές δεν οφείλονται σε δικές μας παραλείψεις αλλά από την κατάσταση στον Λίβανο».
Μιλώντας για την αλληλεγγύη από την Ευρώπη, ανέφερε ότι «εμείς έχει από το περασμένο καλοκαίρι διαβλέπαμε αυτό το πρόβλημα στον Λίβανο. Τονίζαμε την ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα με αυξημένη οικονομική βοήθεια έτσι ώστε να μην καταρρεύσει».
Διαβάστε ακόμη: ΥΠΕΣ: Αιτητές ασύλου δεν έχουν δικαίωμα εργασίας προτού παρέλθουν εννέα μήνες
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαφές με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Επαναλάβαμε το αίτημα μας να συνδεθεί η αυξημένη οικονομική βοήθεια με την ικανότητα του Λιβάνου στην επιτήρηση και στην παρεμπόδιση των βαρκών. Ζητούμε την άμεση εμπλοκή του Frontex στον Λίβανο. Υπάρχει άρνηση από πλευράς Λιβάνου».
Υπογράμμισε την ανάγκη εμπλοκής της Europol στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων. «Οι διακινητές χρεώνουν 3000 ευρώ το άτομο. Τις τελευταίες μέρες πήραν πάνω από 2.5 εκατομμύρια ευρώ». Τόνισε ότι δυστυχώς υπάρχει άρνηση συνεργασίας από Europol και από Frontex. «Θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του θέματος».
Ακόμη, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην παράνομη εργασία, σημειώνοντας ότι στο μεταναστευτικό εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία όπως το Εργασίας και το Παιδείας. «Ξεκινήσαμε εντατικούς ελέγχους για την παράνομη εργασία. Βρίσκουν δουλείες παράνομα μόλις έρθουν στην Κύπρο. Το βλέπουμε γιατί πάρα πολλοί δεν κάνουν αίτηση για τα επιδόματα που δικαιούνται».
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: Δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα – Η ΚΔ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί