Ασταμάτητες είναι οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τα πλοιάρια από τον Λίβανο να διαδέχονται το ένα το άλλο, με σύμμαχο τον καλό καιρό.
Συγκεκριμένα, από την περασμένη Κυριακή, 31 Μαρτίου, έχουν αφιχθεί στην Κύπρο 13 βάρκες, μεταφέροντας συνολικά 692 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Διαβάστε επίσης: Νέα άφιξη μεταναστών: Βάρκα με 22 άτομα έφτασε στο Κάβο Γκρέκο
Στο παρακάτω γραφικό που ετοίμασε το SigmaLive, φαίνονται οι αφίξεις ανά ημέρα.
Όπως αποτυπώνεται, την Κυριακή, 31 Μαρτίου, έφτασαν στην Κύπρο πέντε πλοιάρια με 271 Σύρους μετανάστες. Στην πρώτη επέβαιναν 21, στη δεύτερη 179, στην τρίτη 27, στην τέταρτη 24 και στην πέμπτη 20.
Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, αφίχθηκαν τρεις βάρκες με 136 παράτυπους μετανάστες, στις οποίες επέβαιναν 18, 21 και 97 άτομα.
Χθες Τρίτη, 2 Απριλίου κατέφτασαν τέσσερις βάρκες, μεταφέροντας συνολικά 263 μετανάστες, ενώ πριν από λίγες ώρες, έφτασε άλλη μία βάρκα στο Κάβο Γκρέκο, μεταφέροντας 22 άτομα, ανάμεσά τους 14 άντρες, 3 γυναίκες και 5 παιδιά.
Σε κατάσταση κρίσης η Κύπρος
Στο φως των εξελίξεων, σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επεσήμανε την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο, η κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα προκειμένου η Κύπρος να καταστεί μη ελκυστικός προορισμός, πετυχαίνοντας μείωση κατά 85% στις ροές μεταναστών από αφρικανικές χώρες.
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τους Σύρους του Λιβάνου, επειδή θεωρούνται πρόσφυγες στους οποίους παραχωρείται καθεστώς προσωρινής προστασίας.
Ο κύριος Ιωάννου επισήμανε πως η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.
«Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε ουσιαστικά επίθεση με σαπιοκάραβα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, εάν συνεχιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Ο κύριος Ιωάννου είπε, επίσης, ότι ο Λίβανος επιβάλλεται να τύχει μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπέδειξε ότι η Λευκωσία αξιώνει την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και τη διασύνδεση της βοήθειας που λαμβάνει ο Λίβανος, με την ικανότητα της χώρας να ανακόπτει τις βάρκες που έχουν προορισμό την Κύπρο.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: Δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα – Η ΚΔ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί