Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Ανδρέας Δουλαππάς, ο νεαρός ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια άσκησης από αιγυπτιακή χειροβομβίδα ενώ υπηρετούσε στα ΟΥΚ.

«Ήθελα να πάω να τον δω, να του δώσω θάρρος και να μοιραστώ την ιστορία μου με τους δικούς του. Βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, ήθελε να δει τι ποιότητα ζωής θα έχει απ’ εδώ και πέρα. Μιλήσαμε, του εξήγησα τα πράγματα που έχω καταφέρει μετά το ατύχημα». 

Διαβάστε επίσης: Έχασε το χέρι του από αιγυπτιακή χειροβομβίδα - «Ευθύνες βαραίνουν ανθρώπους»

«Περιέγραψα στους αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ το ιστορικό με αυτές τις χειροβομβίδες. Εγώ έκανα τον αγώνα μου. Είχα τους μάρτυρες, έβαλα ειδικό που εξήγησε πως δεν υπήρχε πιθανότητα να εκραγεί από δικό μου λάθος λόγω της φύσης του ασφαλιστικού μοχλού της χειροβομβίδας. Οι εξηγήσεις αυτές δεν περνούσαν από τους στρατιωτικούς που έπρεπε να περάσουν. Οποιαδήποτε μαρτυρία που ήταν υπέρ μου και εναντίον της χειροβομβίδας, την έβγαζαν αναξιόπιστη. Μας πήγαιναν κόντρα σε όλες τις καταθέσεις. Λαμβάναμε μια επιθετική και αρνητική αντιμετώπιση», ανέφερε.

Μιλώντας για την χειροβομβίδα στην περίπτωση του ΕΛΔΥΚάριου, η οποία ήταν αμυντικού τύπου όπως ειπώθηκε, ο Ανδρέας είπε «ότι αν όντως ήταν αμυντικού τύπου, θα θρηνούσαμε πάνω από 1 νεκρό και στη δική μου περίπτωση και στην προχθεσινή. Αμυντικού τύπου χειροβομβίδες είναι φτιαγμένες για να σκοτώνουν. Έπρεπε να μιλούμε για πολλούς θανάτους.. συμπερασματικά αυτές οι χειροβομβίδες ήρθαν από ένα εργοστάσιο της Αιγύπτου που μεταξύ άλλων κατασκευάζει και χημικά. Πρόκειται για υλικά υποδεέστερου τύπου ως φάνηκε. Με αυτές τις χειροβομβίδες η ΚΔ και ο Στρατός θα πάνε και πόλεμο… και αν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε – αν λειτουργήσουν – θα παίζουν πάνω μας», είπε ο νεαρός.

«Αυτές οι χειροβομβίδες απ’ ότι γνωρίζω ήρθαν το 2008. Όταν έγινε το ατύχημα μου σχεδόν είχαν λήξει. Το 2016 τις έβγαλαν ακατάλληλες επειδή ρευστοποιήθηκε η εκρηκτική ύλη. Τώρα ξαφνικά δεν ξέρω.. είναι άλλη παρτίδα ή είναι ίδιες… δεν ξέρω».

Ερωτηθείς για το τι κάνει τώρα και που βρίσκεται η υπόθεσή του, ο Ανδρέας είπε πως μετά το ατύχημα που είχε, κινήθηκε νομικά εναντίον της ΚΔ. «Το πόρισμα με έβγαζε λάθος και αναξιόπιστους όλους τους μάρτυρες. Δεν μπόρεσα να βρω το δίκιο μου και να δικαιωθώ έστω ηθικά. Λύθηκε εξωδικαστικά, αλλά ακόμη έχω υποθέσεις με την ΚΔ, αρνούνται να μου δώσουν επιδόματα που δικαιούμαι σαν παθόντας πολέμου», ανέφερε.

Ο Ανδρέας σπούδασε στην Αγγλία και εργάστηκε σαν ορκωτός λογιστής. Πρόσφατα σταμάτησε και αθλείται σε μόνιμη βάση προκειμένου να προκριθεί στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού, στο τρίαθλο.

«Εγώ είμαι πατριώτης. Πήγα στα ΟΥΚ για την πατρίδα μου και για εμένα. Δεν αποθαρρύνω κανέναν να μην πάει στρατό. Έμαθα πολλά απ’ τα ΟΥΚ και δεν μετανιώνω. Οι μικροί που πάνε και οι γονείς να έχουν έγνοιες, να μιλούν με αξιωματικούς και να βάζουν πίεση για να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες. Η Πολιτεία να φροντίζει να έχουμε σωστούς εξοπλισμούς, κυρίως για τους νέους», ήταν το καταληκτικό του μήνυμα.