Στην ανάγκη αύξησης του επιδόματος τέκνου πέραν του 5%, ποσοστό το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση, συμφώνησαν βουλευτές, οργανώσεις και συνδικαλιστές, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, η οποία έθεσε επί τάπητος την αναγκαιότητα για περαιτέρω αύξηση, ιδίως για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν ότι, με βάση τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, η αύξηση επιβάλλεται.
Στις τοποθετήσεις τους, άπαντες οι βουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί το επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειας, θέτοντας τα εξής ζητήματα:
- Την ανάγκη για μεταρρύθμιση του ευρύτερου πλαισίου του επιδόματος τέκνου
- Τη σύνδεση του επιδόματος με την αύξηση του κόστους ζωής
- Το ενδεχόμενο τροποποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων
- Τις προθέσεις της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα ως προς το νομοσχέδιο που προνοεί την αύξηση του 5%
- Τη σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα
Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, διαφώνησε με την αύξηση του 5%, καθώς όπως είπε, στην αύξηση αυτή δεν περιλαμβάνεται το 9% που αποκόπηκε το 2013 από το επίδομα και το οποίο δεν επιστράφηκε το 2023, όταν επιστράφηκαν οι αποκοπές σε επιδόματα, μισθούς κ.λπ.
Όπως είπε, η οργάνωση κοστολόγησε τη δαπάνη που γίνεται για το επίδομα, λέγοντας ότι δύο χρόνια πριν το ποσό ανερχόταν στο 1,4 εκατομμύριο και πέρσι στο 1,1 εκατομμύριο.
«Να δεχθούμε το 5%, όμως απαιτούμε και το 9% που αποκόπηκε», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, οι πολύτεκνες οικογένειες λιγοστεύουν κατά 400 κάθε χρόνο, με την Οργάνωση να ζητά «δικαιοσύνη και τίποτε άλλο», ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, Αντώνης Χατζηαντώνης, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός για το επίδομα τέκνου, μειώνεται περίπου κατά 10% κάθε χρόνο, καθώς μειώνονται και οι δικαιούχοι.
Τι λέει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι παρόλο η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε εισηγήσεις, σχολίασε τις αναφορές για αύξηση του κόστους ζωής και τις δυσκολίες που βιώνουν τα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι πέρσι προστέθηκε ΑΤΑ στο επίδομα τέκνου, ύψους 8,71% , ενώ φέτος η αύξηση αυτή έφτασε το 3,66% (δηλαδή, το επίδομα αυξήθηκε κατά 12,27% τα τελευταία δύο χρόνια).
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, είπε ότι το 5% που προνοείται ως αύξηση στο επίδομα, δίνεται επιπρόσθετα από την ΑΤΑ, ενώ περιλαμβάνεται και πρόνοια για λήψη του μισού επιδόματος τέκνου από οικογένειες με φοιτητές.
Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι το συντομότερο να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να πάει στη Βουλή για ψήφιση πριν κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρέα Καυκαλιά, να παρεμβαίνει επισημαίνοντας ότι καλό θα ήταν να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, ίσως και εντός Μαρτίου.
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ευρύτερος στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει τα επιδόματα, ωστόσο, επεσήμανε, από μόνη της η επιδοματική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Δίνουμε έμφαση στην επένδυση για δημιουργία σωστών υπηρεσιών», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Η ΑΗΚ ζήτησε αύξηση 6% από τη ΡΑΕΚ - «Βιώσιμη για να συντηρείται…»