Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος μίλησε για την άφιξη της Αγίας Ζώνης στην Κύπρο, αλλά και για τον λόγο που δεν θα μεταφερθεί στην Αρχιεπισκοπή.
Αρχικά ανέφερε ότι η ηγεσία της Εκκλησίας είναι η Ιερά Σύνοδος. «Οι υπόλοιποι Συνοδικοί θέλουν την άφιξη κειμηλίων. Μόνο ο Αρχιεπίσκοπος δεν την θέλει».
Διαβάστε ακόμη: ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος κόσμου στο Παραλίμνι για την έλευση της Αγίας Ζώνης
Συμπλήρωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει αν θέσει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα της περιφοράς λειψάνων, εικόνων και κειμηλίων. «Το μήνυμα που παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος είναι ότι οι υπόλοιποι Συνοδικοί δεν θα τον υποστηρίξουν σε μια τέτοια απόφαση για αυτό σιωπά. Ξέρει ότι είναι ένας καλός τρόπος ενίσχυσης των οικονομικών της Εκκλησίας».
Ο κ. Κυριακού επεσήμανε ότι η Αγία Ζώνη ήρθε τελευταία φορά στην Κύπρο πριν περίπου 30 χρόνια. «Δεν μπορεί να δέχεσαι ένα κειμήλιο και να του αποδίδεις τιμές αρχηγού κράτους. Το ίδιος συμβαίνει και με το Άγιο Φως το Πάσχα».
Διερωτήθηκε τι νόημα έχουν αυτά τα πράγματα σε ένα κράτος που θέλει να είναι σύγχρονο με διακριτούς ρόλους από την Εκκλησία. «Είναι υπερβολές».
Ερωτηθείς αν είναι Αγία Ζώνη είναι ένα συμβολικό κειμήλιο, απάντησε ότι «θεωρείται αυθεντική. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει 100% ότι είναι η ζώνη της Παναγίας».
Υπογράμμισε ότι είναι ένα κειμήλιο το οποίο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. «Το έκοψαν και το έδωσαν και σε άλλους Ναούς».
Ο κ. Κυριακού τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση με τα ξένα κειμήλια και λείψανα. «Δεν μπορεί κάθε λίγο να περιφέρονται τα λείψανα. Ο απώτερος στόχος είναι για να μαζέψουν χρήματα. Ξέρουν ότι θα ενισχύσουν τα ταμεία τους».
Υπογράμμισε ότι «κάποιοι αντιλαμβάνονται την Ορθοδοξία ως μια απέραντη λειψανοθήκη. Στην περίπτωση της Αγίας Ζώνης είναι αποδεκτό γιατί βρίσκεται στο Άγιο Όρος και δεν μπορούν να την προσκυνήσουν οι γυναίκες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν ξέρουμε από που τα φέρνουν και για ποιο λόγο».
Όσον αφορά την υποδοχή της Αγίας Ζώνης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, ανέφερε ότι αυτό φανερώνει τη σχέση κράτους – Εκκλησίας. «Αν θέλουμε διακριτούς ρόλους, τότε όλα αυτά τα φαινόμενα με τις παρουσίες Υπουργών πρέπει να εκλείψουν».