Στην ψηφιοποίηση και ανάδειξη του τεράστιου πλούτου, που περιέχουν τα αρχεία του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, προχωρεί το Ινστιτούτο Κύπρου.

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών υπογράφτηκε το πρωί στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, από τον Πρόεδρο του ΔΣ, Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Σταύρο Μαλά.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι  «το ιστορικό αρχείο της πόλης είναι ένας φορέας που τα τελευταία χρόνια στηρίζει την τεκμηρίωση, διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας της Λεμεσού και όχι μόνο», προσθέτοντας πως «μέσω από συμφωνίες και συνεργασίες με άλλους φορείς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, διευρύνει τους ορίζοντες του και προσπαθεί να διαμορφώσει μια παρουσία στον επιστημονικό χώρο της αρχειοθέτησης και της ιστορικής τεκμηρίωσης, η οποία αναδεικνύει και την πόλη μας κα τη χώρα μας».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής, ο Νίκος Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου συνεργάζεται ήδη με το Δήμο, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην «Αποστολή Πόλεων», για τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις που θα καταστούν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030.

«Αυτή η νέα συμφωνία έρχεται να συμπληρώσει και τον τομέα του Πολιτισμού και να θεμελιώσει την προοπτική συνεργασίας του μεγαλύτερου Δήμου της Κύπρου με το Ινστιτούτο Κύπρου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Μαλάς ευχαρίστησε το Δήμο Λεμεσού, σημειώνοντας ότι, μαζί με την Αμμόχωστο, ξεχωρίζουν σε θέμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, «δυο πόλεις που νομίζω δίνουν χαρακτήρα στη χώρα μας».

Η ιστορία, συνέχισε, είναι μια αλυσίδα, «αφού αν δεν καταγραφούν όλοι οι κρίκοι, η αλυσίδα δεν μπορεί να έχει συνέχεια». «Είναι πολύ σημαντικό να  καταγράψουμε την ιστορία μας είτε είναι υλική είτε άυλη», είπε και σημείωσε ότι ο Δήμος Λεμεσού έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη, όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή, βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία της πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει τα ψηφιοποιημένα αρχεία, αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο κοινό εντός του 2024 και θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ