«Μετάλλαξη» στο DNA της παραδοσιακής κυπριακής ζιβανίας επιδιώκουν Kύπριοι παραγωγοί, κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο και απειλεί ένα από τα πιο δημοφιλή κυπριακά προϊόντα.
Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και κάτι, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της επιτροπής Γεωργίας, Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε ότι «η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό ποτό το οποίο είναι καταχωρημένο γεωγραφικά στην Κύπρο και είναι ονομαστικό προϊόν προέλευσης και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τρίτες χώρες οι οποίες έχουν κάποιες διμερείς συμφωνίες με την Ευρώπη. Οπότε ως τέτοιο προϊόν έχει κάποιες προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να τηρούνται για να φέρει νόμιμα την ονομασία ζιβανία».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει σε διάφορα φεστιβάλ ή άλλους χώρους να κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα είδη από φρούτα όπως ρόδι, μήλο και να έχουν ετικέτα της ζιβανίας. Κάτι το οποίο είναι παράνομο. Όπως έχω αναφέρει η ζιβανία είναι προϊόν ονομαστικής προέλευσης και παράγεται μόνο και το τονίζω αυτό, από σταφύλι συνεπώς δεν μπορεί να δίνεται η ονομασία ζιβανία σε ποτά που δεν έχουν ως βάση του στο σταφύλι ή που δεν έχουν ακολουθήσει την διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας.
Το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές υπάρχει μια παραπληροφόρηση και εκμετάλλευση προς το κοινό. Θεωρούμε ότι είναι παράνομο, διότι από την στιγμή που δεν έχουν εξασφαλισθεί οι προαπαιτούμενες άδειες που απαιτείται από το υγειονομείο, το τμήμα τελωνείου και δεν έχει ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας προς την κοινωνία είναι παράνομο».
Από πλευράς του ο οινολόγος, Ορέστης Τσιάκκας, ανάφερε ότι «να ξεκαθαρίσουμε πως για να ονομαστεί ζιβανία το συγκεκριμένο προϊόν υπάρχουν κάποιες διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσεις αναγκαστικά. Αυτές οι διαδικασίες είναι ότι πρέπει να παράξεις κρασί από κυπριακές ποικιλίες όπως το ξυνιστέρι και το μαύρο και ακολούθως να κάνεις την απόσταξη μαζί με τα στέμφυλα. Πρέπει να είναι μονής απόσταξης και στην συνέχεια να κάνεις την διόρθωση μαζί με νερό το οποίο προέρχεται από την Κύπρο και ελέγχεται με την νομοθεσία της Κύπρου για την ποιότητα νερού. Στο τέλος, η ζιβανία πρέπει να περιέχει 43-52% αλκοόλ. Αν κάνεις όλη την διαδικασία και το αλκοόλ είναι 42% δεν μπορείς να το ονομάσεις ζιβανία».
Τέλος, ο Χαράλαμπος Πάζαρος, είπε ότι «η προστασία του προϊόντος γίνεται μέσα από την σωστή διαδικασία, είμαστε υποχρεωμένοι όταν βλέπουμε κάτι στην αγορά να μην είναι αυτό που πρέπει να το αναδεικνύουμε για να προστατεύουμε το προϊόν αλλά και να προλαβαίνουμε κάποια γεγονότα». Δίνοντας το παράδειγμα ότι «οι διαβητικοί ίσως καταναλώνουν το προϊόν λόγω του ότι δεν εμπεριέχει ζάχαρη. Όταν αυτό το προϊόν δεν περνά από τις διαδικασίες και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος μπορεί να δημιουργηθούν περαιτέρω δυσάρεστα γεγονότα. Για αυτό το λόγο γίνεται μια διαδικασία όσα προϊόντα γίνονται από μήλο και ρόδι να έχουν μια ετικέτα διαφορετική καθώς δεν μπορούν να ονομάζονται ζιβανία και πρέπει άμεσα να αποσυρθούν από την αγορά και όταν εγκριθούν να κυκλοφορήσουν με αλλά ετικέτα και να είναι νόμιμα».
Δείτε το απόσπασμα:
Διαβάστε επίσης: Mέτρα για τις παράνομες ζιβανίες ζητούν οι βουλευτές