Το μήνυμα πως οι καταναλωτές πρέπει να νιώθουν ασφαλείς σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν αυτές τις ημέρες των γιορτών, έστειλε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη κατά την επίσκεψη της την Παρασκευή σε υπεραγορές της Λευκωσίας. Σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα θα διενεργηθούν πέραν των πεντακοσίων ελέγχων στην αγορά και πως το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων που λειτουργεί στη χώρα μας μέσω του Κρατικού Χημείου και των Υγειονομικών Υπηρεσιών παρέχει υψηλού επιπέδου ελέγχους.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο επίσκεψης της σε υπεραγορά στη Λευκωσία, η κ. Κανάρη είπε αρχικά πως ο έλεγχος τροφίμων αποτελεί έναν βασικό πυλώνα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας καθώς με τους ελέγχους εντοπίζονται τρόφιμα που είναι εκτός νομοθεσίας και αποσύρονται έγκαιρα καθαρά για την προστασία του καταναλωτή.

Όπως εξήγησε, ο έλεγχος γίνεται από τις υγειονομικές υπηρεσίες σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους. «Με αυτό το τρόπο θεωρούμε ότι ασκούμε ένα σημαντικό έλεγχο προληπτικό έτσι που πολλά προβλήματα που αφορούν στη συνέχεια τον τομέα της υγείας να προλαμβάνονται», είπε και εξήγησε πως μπορεί να εντοπιστούν τρόφιμα με καρκινογόνες ουσίες, με ψηλά ποσοστά φυτοφαρμάκων ή άλλων ουσιών εκτός επιπέδων που επιτρέπει η νομοθεσία.

Ο έλεγχος, πρόσθεσε, που ασκείται είναι από το χωράφι στον καταναλωτή δηλαδή ασκείται τόσο στους χώρους παραγωγής, όσο και στους χώρους επεξεργασίας και πώλησης και εντοπίζονται σε όλη την αλυσίδα των τροφίμων τα τρωτά σημεία.

Η κ. Κανάρη είπε πως από τις 18 ως τις 31 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν περισσότεροι από 500 έλεγχοι, τόσο σε χώρους εισαγωγής όσο και σε χώρους παρασκευής αλλά και πώλησης. Θα ασκείται επίσης έλεγχος και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς έτσι ώστε εποχιακά προϊόντα που ενδεχομένως έχουν πρόβλημα να μην καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή.

Όπως ανέφερε η κ. Κανάρη, πριν λίγες μέρες είχαν εντοπιστεί κάποια συσκευασμένα σύκα που περιείχαν αφλατοξίνη Β1 που είναι καρκινογόνα. Εντοπίστηκαν έγκαιρα, σημείωσε, ενημερώθηκε το κοινό και αποσύρθηκε από την αγορά και με αυτό τον τρόπο ελέγχεται συστηματικά η αλυσίδα τροφίμων.

Επίσης, ανέφερε, ελέγχονται και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα δηλαδή πλαστικά που χρησιμοποιούνται για περιτύλιγμα ή πιάτα πλαστικά που μπαίνουν μέσα κουραμπιέδες ή μελομακάρονα.

«Αυτός ο έλεγχος ασκείται εδώ και χρόνια, είναι πολύ ψηλού επιπέδου», είπε και σημείωσε πως για το Γενικό Χημείο του Κράτους υπάρχουν διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία διενεργούν έλεγχο σε ψηλό επίπεδο αλλά και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν πολύ υψηλή κατάρτιση.

Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλιμάκια της οποίας έρχονται στην Κύπρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ελέγχουν κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο ασκούν τους ελέγχους στη βάση των ευρωπαϊκών προνοιών.

Τόνισε πως μέσα από αυτούς όλους τους ελέγχους, οι πολίτες πρέπει να νιώθουν μεγάλη ασφάλεια, και υπογράμμισε πως πάντοτε η Κύπρος θεωρείτο από τις ευρωπαϊκές αρχές ότι ασκεί πολύ υψηλού επιπέδου ελέγχους στα τρόφιμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κανάρη έστειλε το μήνυμα στους καταναλωτές πως ο έλεγχος είναι αυστηρός και πολύ υψηλού επιπέδου και θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου είπε πως ο έλεγχος των τροφίμων για τις γιορτές αρχίζει από την εισαγωγή των τροφίμων μέχρι και τη διάθεση τους στους καταναλωτές.

Όπως είπε έλεγχοι γίνονται επίσης, εκτός από τις υπεραγορές, σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία και αυτοί θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια των γιορτών και των αργιών.

Πρόσθεσε πως οι Υπηρεσίες έχουν έρθει σε επαφή και με τους διοργανωτές των χριστουγεννιάτικων χωριών, έχουν δώσει κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ λειτουργοί των Υπηρεσιών έχουν βρεθεί και έχουν κάνει ελέγχους στα χωριά αυτά.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, κατέληξε ο κ. Ηροδότου, κάνουν το παν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους για νιώθουν οι καταναλωτές ασφαλείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ