Τείνω χείρα φιλίας προς όλους, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην υπερψήφιση νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια του Κόμβου Αστικής Αειφορίας ΝΟUS, και ερωτηθείς για την ψήφιση νομοσχεδίων από τη Βουλή για το θέμα των εκποιήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα διότι μετά από τόσα χρόνια είχαμε σήμερα την υπερψήφιση, από τη μια η στοχευμένη πολύ μελετημένη πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά και την ίδια στιγμή οι προτάσεις που έγιναν από κάποια των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και θέλω να χαιρετίσω την υπεύθυνη τους στάση - οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα που αφαιρεί ένα δύσκολο θέμα από όλα αυτά που έχουμε να διαχειριστούμε που άπτεται της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της οικονομίας γενικότερα και των προοπτικών που υπάρχουν για τη χώρα μας.

Θέλω με αφορμή αυτό που έγινε σήμερα και ως κάποιος που αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα, στήριξη, στέγη είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε μαζί, και από δικής μου πλευράς η ετοιμότητα είναι δεδηλωμένη η πρόθεση δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα, να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε από τη μια όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε που είναι πάρα πολλές, αλλά την ίδια στιγμή μέσα από την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, να δημιουργήσουμε προοπτικές προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Οι προκλήσεις, τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κομματική ταυτότητα  ούτε κομματικό χρώμα ούτε ιδεολογική απόχρωση και μόνο αν εργαστούμε μαζί μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στο σύνολο του κυπριακού λαού. Άρα, με αφορμή την ψήφιση θέλω να χαιρετίσω αυτή την εξέλιξη, την υπεύθυνη στάση κομμάτων και να τείνω χείρα φιλίας προς όλους, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».

Διαβάστε επίσης: Η Βουλή ψήφισε νόμους για τις εκποιήσεις - Aπορρίφθηκαν τροπολογίες κομμάτων

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει τώρα και στον διορισμό χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκράτες απάντησε «φυσικά. Αναμέναμε την ψήφιση, θα προχωρήσουμε αμέσως και με τον διορισμό. Θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες των ευάλωτων ομάδων, εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη, και την ίδια στιγμή όλοι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που στην ουσία εκμεταλλεύονταν ότι δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Σε ερώτηση αν έχει καταλήξει σε ποιο πρόσωπο θα διορίσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, έχω στο μυαλό μου δύο – τρία πρόσωπα, από τα οποία θα επιλέξω κάποιο».

Σε ερώτηση πού βρισκόμαστε σε σχέση με το Κυπριακό μετά και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία ενημερώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με ενημέρωσε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τα όσα μου έχει πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλήσαμε αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Ερντογάν. Να σας πω ότι τα επόμενα των 24ώρων θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ, τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να δω τον κ. Τατάρ σε μια κοινωνική συνάντηση, ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, και θεωρώ τον διορισμό, όταν ανακοινωθεί - δεν γνωρίζω επίσημα την αντίδραση της τουρκικής πλευράς - να εργαστούμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Μπορώ να σας πω ότι, από δικής μας πλευράς με ξεκάθαρο στόχο, με ξεκάθαρο προσανατολισμό για το πού θέλουμε να οδηγηθούμ,  θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών».

Κληθείς να πει αν προκύπτει κάτι διαφορετικό μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν ή αν βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι να πούμε δημόσια. Όλα και όλοι μας θα κριθούμε από τα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν «σε σχέση με το Κυπριακό, αυτό είναι που θα απασχολήσει, εγώ το ζήτησα, καθώς και σε σχέση με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Συνεχίζεται αυτή η τραγωδία στην περιοχή μας, είναι τραγικό και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Όλα αυτά που βλέπουμε, τον άμαχο πληθυσμό, τόσα πολλά θύματα και την ίδια στιγμή η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως διεθνής κοινότητα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν». 

Κληθείς να σχολιάσει «ντοκουμέντο του Σίγμα που δείχνει στρατιωτικές ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστό, το σχολίασα και χθες ότι έχουμε αυτές τις αυξημένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, είναι κάτι που θα συζητήσω και με τον ΓΓ των ΗΕ, του το ανέφερα και κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη βδομάδα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Η δική μας επικέντρωση αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να μη δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής».

Ερωτηθείς αν μπορεί να αναφερθεί σε αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι. Έτυχα και κριτικής όταν αναφέρθηκα σε κάποια μέτρα ότι είναι ορατά και κάποια τα οποία δεν θα μπορεί να τα δει ο κόσμος της περιοχής, και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που επισκέφθηκα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά την περιοχή Αγίου Δομετίου, για να δω την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους». 

Διαβάστε επίσης: Βίντεο – ντοκουμέντο από τα στρατιωτικά έργα των Αττίλων στη Δερύνεια