Παρεμβολές παρουσιάζονται στο σήμα GPS, επιβεβαίωσε (σ.σ. σημερινό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου) μιλώντας στην εκπομπή Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Πρώτο, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων, Χάρης Αντωνιάδης, σημειώνοντας ότι οι παρεμβολές επηρεάζουν κυρίως την ανατολική Ευρώπη και περιοχές που εφάπτονται εμπόλεμων ζωνών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Αρχικά, ο κ. Αντωνιάδης εξήγησε ότι το GPS είναι το σήμα που παράγεται από δορυφόρους γύρω από τη γη και σε αυτό στηρίζονται κατά κόρον τα αεροσκάφη για την πλοήγησή του.
Όπως είπε, δεν επηρεάζονται μόνο στρατιωτικές, αλλά και εμπορικές πτήσεις, με το πρόβλημα να εστιάζεται σε δύο πυλώνες: α) στην παρεμπόδιση αεροσκαφών να ενωθούν με δορυφόρους GPS και β) στη λάθος πληροφόρηση, δηλαδή να προβάλλονται, ενδεχομένως και εσκεμμένα, λανθασμένες πληροφορίες για τη θέση ή την ταχύτητα ενός αεροσκάφους.
Το δεύτερο, υπέδειξε, είναι σοβαρότερο, με την Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων να γνωρίζει τις περιοχές που επηρεάζονται (όπως το Ισραήλ, η Συρία, η Βαλτική και το Αζερμπαϊτζάν).
Διαβάστε επίσης: H εκλεκτή απεσταλμένη Γκουτέρες για το Κυπριακό - Τι δήλωνε για Τουρκία
Μέτρα για αντιμετώπιση
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, μέτρα για αντιμετώπιση των παρεμβολών παίρνει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια που είναι ο ρυθμιστής των κρατών-μελών, ενώ σε τοπικό επίπεδο, οι ρυθμιστικές Αρχές κάθε κράτους μπορούν, επίσης, να λάβουν μέτρα.
Οι οδηγίες του Οργανισμού καλούν τα κράτη-μέλη να έχουν τα πληρώματά τους «καλά εκπαιδευμένα, να μπορούν να χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους πλοήγησης αεροσκαφών, να αναγνωρίζουν παρεμβολές GPS» κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά στις αναφορές παρεμβολών, η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι κύριος τροφοδότης τους.
Καταλήγοντας, ερωτηθείς σχετικά ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων είπε ότι το ζήτημα δεν έχει αναχθεί σε «θέμα ασφαλείας», καθώς είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο, αν επεκταθεί, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναχθεί σε τέτοιο.