Με κύριο αίτημα τον τερματισμό, όπως αναφέρουν, της εναντίον τους αδικίας, εκατοντάδες μέλη της συντεχνίας «Ισότητα» συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Όπως αναφέρεται σε υπόμνημα που επέδωσε στο Προεδρικό αντιπροσωπεία του Κλαδικού Συμβουλίου Γραμματειακού και Γραφειακού Προσωπικού και της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων της συντεχνίας, τα μέλη της ζητούν να αναγνωριστεί το σύνολο της προϋπηρεσίας των υπαλλήλων από την ημερομηνία της αρχικής πρόσληψής τους, συμπεριλαμβανομένης και αυτών με δεκαπενθήμερα συμβόλαια ή άλλης χρονικής διάρκειας, εφόσον είναι στην ίδια θέση ή σε θέση των ίδιων συνδυασμένων κλιμάκων.
Ζητούν επίσης να θεωρηθεί για τους υπαλλήλους της κλίμακας Α1 που αναβαθμίστηκαν στην κλίμακα Α2 το 2020 ότι η προϋπηρεσία τους έχει διανυθεί εξολοκλήρου στην κλίμακα Α2 και να διασφαλιστεί ότι οι υπάλληλοι που ξεκίνησαν από υψηλότερο σημείο των συνδυασμένων κλιμάκων λόγω προσόντων δεν θα αδικηθούν σε σύγκριση με άλλους, και θα τοποθετηθούν σε βαθμίδες ανάλογες της προϋπηρεσίας τους.
Προσθέτουν ότι ανάλογης μεταχείρισης θα πρέπει να τύχουν όλοι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι άλλων κλιμάκων και πως η ρύθμιση του θέματος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον περί Προϋπολογισμού Νόμο του 2024.
Εν συνεχεία, τα μέλη της συντεχνίας κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ζήτησαν εκ νέου από την Κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να προχωρήσει άμεσα στην άρση της αδικίας που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι με τη διόρθωση των μισθών τους.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, ανέφερε ενώπιον των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων η Πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου Γραμματειακού και Γραφειακού Προσωπικού της Συντεχνίας Λίνα Ανδρέου, προσθέτοντας πως τα μέλη της συντεχνίας εργάζονται για 20 χρόνια στο δημόσιο "με μισθούς πείνας και είναι καιρός να διορθωθούν κάποια πράγματα".
«Ο καιρός της σκλαβιάς έχει περάσει. Έχει προσυμφωνηθεί μία συμφωνία, η οποία αυτή τη στιγμή αναιρείται, η Κυβέρνηση απαγκιστρώνεται από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά και τη συμφωνία που επετεύχθη στις 31 Οκτωβρίου», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα ποιο κομμάτι της συμφωνίας αθέτησε η Κυβέρνηση, η κ. Ανδρέου είπε ότι ένα μήνα μετά τη συμφωνία όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της Κυβέρνησης, αλλά αναφέρεται πως η προϋπηρεσία κάποιων εργαζομένων, ενώ έκαναν την ίδια ακριβώς εργασία με τους μόνιμους συναδέλφους τους, θα προσμετρηθεί ποσοστιαία.
Σε ερώτηση για ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, σύμφωνα με την οποία αναμένεται από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει την τελική της θέση τη Δευτέρα, η κ. Ανδρέου είπε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις τρεις συντεχνίες, προσθέτοντας πως η συντεχνία «Ισότητα» αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την απορία γιατί οι εν λόγω συντεχνίες δίνουν τόσο χώρο και χρόνο στον διάλογο.
«Η συμφωνία δεν ήταν προς τη συντεχνία “Ισότητα” αλλά τις συντεχνίες, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ και αυτή τη στιγμή είναι απούσες από τη διαμαρτυρία», επεσήμανε
Κλείνοντας, η κ. Ανδρέου είπε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη και πιθανόν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο, κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των χαμηλόμισθων του Δημοσίου (vid)