Ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος τέθηκε σήμερα το ζήτημα επαναλειτουργίας του Δασικού Κολεγίου. Το θέμα εγγράφηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Η απόφαση για να κλείσει το Δασικό Κολλέγιο λήφθηκε το 2013 από την τότε Κυβέρνηση. Οι τελευταίοι φοιτητές του κολεγίου αποφοίτησαν το 2015.
Κύριο θέμα κατά τη συζήτηση ήταν οι τίτλοι σπουδών που θα δίνονται στους φοιτητές και η ανάγκη για αναβάθμιση της εκπαίδευσης των δασοπυροσβεστών.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι το κολέγιο είναι δημόσια σχολή και ξεκίνησε το 1951 επί Αγγλοκρατίας.
Σημείωσε ότι μετά το κολλέγιο συνέχισε να παρέχει εκπαιδεύσεις στους δασοπυροσβέστες παρά την απόφαση για κλείσιμο. Τόνισε ότι υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και συντηρούνται έτσι ώστε μπορέσει να δεχθεί φοιτητές.
Υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε η πιστοποίηση των μαθημάτων και των εγκαταστάσεων από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) για ένα μονοετές πρόγραμμα κατάρτισης νέων δασοπυροσβεστών, προσθέτοντας ότι έκαναν προκαταρκτική αίτηση ούτως ώστε να εξετάσει την προοπτική για ένα τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η μη επιστημονική δομή», ανέφερε.
Επεσήμανε ότι η εισαγωγή στο κολλέγιο θα γίνεται με εξέταση από το Υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Χρίστου, σημείωσε ότι θα προσφέρεται διαμονή και διατροφή και ως αντιστάθμισμα οι φοιτητές θα συμμετέχουν στις εργασίες. «Θα προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις. Θα μπαίνουν στη δουλειά ως ορισμένου χρόνου και μόλις ανοίγουν θέσεις θα προσλαμβάνονται από τη δημόσια υπηρεσία».
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας προϋπολογισμός όμως δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες, προσθέτοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν κονδύλια από άλλες υπηρεσίες του Τμήματος Δασών.
Συμπλήρωσε ότι χρειάζονται 864.000 χιλιάδες την τριετία μέχρι το 2026 για κτηριακά έξοδα και 250.000 χιλιάδες τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα.
Ακόμη, ο κ. Χρίστου απάντησε ότι το κολλέγιο ενδεχομένως να δέχεται 12 με 15 φοιτητές τον χρόνο, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον. «Προσπάθεια μας είναι να επαναλειτουργήσει το κολλέγιο τον Σεπτέμβρη του 2024».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η επιθυμία του είναι να πάνε προς το ΤΕΠΑΚ. «Το πρωί είχαμε συνέδρια. Το 70% πρέπει να είναι ακαδημαϊκό προσωπικό και για αυτό θα ζητήσουμε βοήθεια από Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να λυθεί το θέμα με τους εκπαιδευτικούς».
Στην τοποθέτηση του ο Εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ ανέφερε ότι μπορούν να δουλέψουν μαζί το Τμήμα Δασών φτάνει να καταλάβουν τι ζητά το Τμήμα Δασών.
«Υπάρχει σκάνδαλο – Είναι μυλλοσφοντζίσματα»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ έκανε λόγο για σκάνδαλο και για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Έχουμε διαχρονικά έντονη θέση για αναβάθμιση της εκπαίδευσης. «Μιλούμε για το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου, ενώ πρέπει να μιλάμε για δασική εκπαίδευση στην Κύπρο».
Σημείωσε ότι χρειάζονται αναβαθμισμένες γνώσεις. «Αν θέλουμε να αποικήσουμε γνώσεις πρέπει να πάμε στην Αγγλία και να τους τα κουμπήσουμε 17.000 λίρες».
Σημείωσε ότι υπάρχει σκάνδαλο μέσα στην όλη συζήτηση αλλά και συμφέροντα. «Είναι μυλλοσφοντζίσματα αυτά που θέλει να κάνει το Τμήμα Δασών. Του χρόνου θα κλαίμε επί ερειπίων. Ας προχωρήσει Τμήμα Δασών αλλά όλοι πρέπει να σπρώξουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Ζητούμενο είναι η ποιοτική εκπαίδευση»
«Το πλαίσιο λειτουργίας του κολλέγιο βασίζεται στην εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Δασολόγων. Χαιρέτησε την προσπάθεια εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η ποιοτική εκπαίδευση.
Ο κ. Ηλιάδης εισηγήθηκε την πιθανότητα παροχής ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, τονίζοντας ότι το κολλέγιο θα πρέπει να υποστηρίξει την έρευνα για τη δασονομία στο νησί.
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν ευνοεί μόνο το Τμήμα Δασών αλλά και την περιοχή του Τροόδους.
«Η πολιτεία να οδηγήσει τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ορεινές περιοχές»
Στη Βουλή βρέθηκε και ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, ο οποίος ανέφερε ότι «θέτουμε το ζήτημα για εκπαίδευση στις ορεινές κοινότητες ως μέσο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών».
Κάλεσε την πολιτεία να οδηγήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ορεινές περιοχές. Να βρεθούν οι λύσεις για να λειτουργήσει το Δασικό Κολλέγιο. Χρειάζεται να αναβαθμιστούν τα πτυχία που θα παρέχονται».
Πρόσθεσε ότι η κοινότητα του Τροόδους επιθυμεί διακαώς την επαναλειτουργία του κολεγίου.