«Βραχνάς» έχει καταστεί η εξαπάτηση των καταναλωτών σε περιόδους εκπτώσεων, με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να έχει επιβάλει πρόστιμα αξίας €23.000 το 2022, έχοντας διενεργήσει 28.442 επιτόπιους ελέγχους, με το ποσό αυτό μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 να φτάνει τις € 70.000, ποσό που επιβλήθηκε σε πέντε εταιρείες, μετά από 20.025 ελέγχους.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής η Επιθεωρήτρια Εμπορίου και Βιομηχανίας της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Αιμιλία Παπαχριστοδούλου, παρόλο που στη νομοθεσία δεν καθορίζεται χρονική περίοδος κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρούν σε εκπτώσεις (μιας και οι εκπτώσεις μπορούν να γίνονται όποτε επιθυμεί ο εμπορευόμενος), εντούτοις στον νόμο υπάρχει ένα «δυνατό όπλο», το οποίο υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναγράφουν την προγενέστερη τιμή πώλησης, η οποία ίσχυε τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την επιβολή της έκπτωσης, αλλά και το ποσοστό έκπτωσης.

Σε ό,τι αφορά στις επιστροφές προϊόντων, αυτές δεν ρυθμίζονται νομοθετικά όσον αφορά στα φυσικά καταστήματα (έτσι, οι επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ένα προϊόν). Ωστόσο, τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να αναρτούν την πολιτική τους στο ταμείο, για να μπορεί ο καταναλωτής να τη διαβάζει πριν αγοράσει ένα προϊόν.

Εκστρατείες ενημέρωσης επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή προχωρά σε διαλέξεις, με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων για την νομοθεσία και τη σωστή εφαρμογή της. Η προσπάθεια αυτή άρχισε το 2022 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 58 διαλέξεις, με τρόπο ώστε να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις για τη σωστή επιβολή εκπτώσεων, ώστε «να υπάρχει διαφάνεια».

Χωρίς όριο οι εκπτώσεις με απόφαση Δικαστηρίου

Στην παρέμβασή της, η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, υπέδειξε ότι η ανυπαρξία ορίου στις εκπτώσεις που μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, καθορίζεται με απόφαση Δικαστηρίου.

Μιλώντας για περιπτώσεις εξαπάτησης των καταναλωτών, αναφέρθηκε σε εταιρείες που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους με έκπτωση μέχρι και 90%, κάτι που δεν υφίστατο στην πραγματικότητα.

Ζήτημα προκύπτει και με προϊόντα τα οποία αγοράζονται με έκπτωση, αλλά ο καταναλωτής θέλει να τα επιστρέψει μετά το πέρας των εκπτώσεων, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει τη διαφορά. Η κ. Χρίστου αναφέρθηκε και σε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι αν ένας καταναλωτής αγοράσει ένα προϊόν τη Black Friday με κόστος 20 ευρώ και θέλει να το επιστρέψει μετά το πέρας της ημέρας, υπάρχουν εταιρείες που τους λένε ότι η σημερινή τιμή είναι 70 ευρώ και τους καλούν να πληρώσουν το επιπρόσθετο κόστος.

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Η Βιργινία Χρίστου μίλησε και για τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι λύνει προβλήματα που δεν λύνει η νομοθεσία. Παρ’ όλα αυτά, είναι καθοδηγητικός και όχι δεσμευτικός, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται μόνο από 8-9 επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ο Κώδικας θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ώστε όλες οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές στις εκπτώσεις, για προστασία του καταναλωτή.

«Εκφυλίσαμε τον θεσμό της Black Friday»

Στη δική του παρέμβαση, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, είπε ότι ο θεσμός της Black Friday έχει εκφυλιστεί, κάνοντας λόγο για αναρχία.

Μάλιστα, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει ένας σωστός και δομημένος διάλογος από όλους τους εμπλεκόμενους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου, προκειμένου να βρεθούν τρόποι να προστατευθεί ο καταναλωτής από τις απάτες στα ξεπουλήματα, καθώς και ο υγιής ανταγωνισμός.

Αναφερόμενος στο χρονικό όριο των εκπτώσεων, είπε ότι σε 15 ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει τις ημερομηνίες εκπτώσεων κι «εμείς πιστεύουμε ότι βρήκαμε την εύκολη λύση», καταργώντας το χρονικό όριο.