Περίπου 1.000 άνθρωποι φθάνουν κάθε μέρα», δήλωσε στον Guardian ο αρχιραββίνος της Κύπρου Άρι Ζέεφ Ράσκιν. «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τώρα στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας από εκείνη την τρομερή μέρα», είπε αναφερόμενος στην σφαγή της Χαμάς την 8η Οκτωμβρίου
«Υπάρχουν ανύπανδρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε κρεβάτι, φαγητό, προσωρινή διαμονή», είπε
Τον μήνα που πέρασε από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές υποκινημένες από τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της άγριας αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στην Γάζα
«Όμως, ο Ράσι, ο οποίος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο νησί όταν το λαϊκό αίσθημα ήταν αναμφισβήτητα πιο φιλοπαλαιστινιακό, είπε ότι η άφιξη ισραηλινών δεν ήταν προς μια κατεύθυνση. Έφεδροι με έδρα το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου για επιστράτευση είχαν επίσης διέλθει μέσω της Κύπρου με κατεύθυνση το Ισραήλ.
«Εμφανίστηκαν νεαροί άντρες, νεαροί Εβραίοι έφεδροι μέχρι και από την Αργεντινή », είπε ο ραβίνος, «Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για αυτά που έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τον κυπριακό λαό, πράξεις που δεν έχω δει όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια μαζί».
Φεύγουν από το Ισραήλ και άλλοι που ζητούν απελευθέρωση. «Χρειαζόμασταν να ξεφύγουμε από όλο τον θόρυβο, τους πύραυλους, τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα», είπε ο Ισραήλ Περτς, ηλικίας 23 ετών, καθώς περίμενε να επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ».
Δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στην Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έχει εγείρει το φάσμα περισσότερων από 100.000 ανθρώπων που θα μεταφερθούν στην Κύπρο από τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν μεταφερθεί στο νησί από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να αποσταλούν από την Λεμεσό, το κύριο λιμάνι της χώρας, στην Γάζα, μόλις 255 μίλια μακριά, μόλις υπάρξει παύση των μαχών και το επιτρέψει η κατάσταση στο έδαφος.
«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του German Marshall fund US, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Εάν η ΕΕ θέλει να γίνει πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ στην ανατολική Μεσόγειο».