Για την έκρυθμη κατάσταση στη Χλώρακα, μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι δύο βουλευτές της επαρχίας Πάφου, Βαλεντίνος Φακοντής και ο Χρύσανθος Σαββίδης.
Αρχικά ο κ. Σαββίδης, ανέφερε ότι το πρόβλημα στη Χλώρακα χρονολογείται. «Έχουμε συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το λέγαμε ότι πρέπει κάτι να γίνει. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίος έχει μετατραπεί σε μείζον θέμα όχι μόνο για την Πάφο αλλά για ολόκληρη την πατρίδα».
Συμπλήρωσε ότι η Πάφος έχει ότι μεγαλύτερο πρόβλημα. «Μια κοινότητα των 5.000 έχει 3.000 ξένους μετανάστες».
Διαβάστε ακόμη: Χλώρακα: Υποκινούν σ' ένοπλη εξέγερση μέσω ΜΚΔ - Τι λέει η Αστυνομία
Ο κ. Σαββίδης καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν. «Καλώ την Αστυνομία μέχρι τέλους να διερευνήσει όλα τα γεγονότα και όσοι έχουν εμπλοκή να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολιτεία. «Υπάρχουν διεθνείς πτυχές που μας περιορίζουν όμως δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να παίρνουμε ημίμετρα κρυμμένοι πίσω από διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις».
Ακόμη είπε ότι εδώ και χρόνια όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν κυκλώματα. «Είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν αυτοί που τους φέρνουν στην Κύπρο; Δηλαδή οι κάτοικοι είναι αδίκως που έχουν ξεσηκωθεί; Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει ‘’παρά να έχεις κακό γείτονα, καλύτερα να σου βγει το μάτι’’. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο».
Σημείωσε ότι χρειάζεται να μπει ένας φραγμός για να έχει αυτός ο τόπος μέλλον. «Όλοι εμείς έχουμε ευθύνη να λύσουμε το πρόβλημα».
Από πλευράς του, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι αποδείχθηκε ότι αυτή η διαδήλωση ήταν προγεφύρωμα για να γίνουν επεισόδια στη Χλώρακα. «Αυτό αποδείχθηκε εκ των υστέρων με τα επεισόδια που έγιναν. Η Αστυνομία το γνώριζε γιατί υπήρχαν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Πρόσθεσε ότι στη Χλώρακα έφτασε κόσμος από όλη την Κύπρο και με τη λήξη της διαδήλωσης ορισμένες ομάδες ακραίων οργανωμένων ακροδεξιών στοιχείων εισέβαλαν στα σπίτια μεταναστών, χτύπησαν, έσπασαν και στον αντίποδα, οι μετανάστες οργανώθηκαν για να υπερασπιστούν την κατάσταση. Ευτυχώς που παρενέβει η αστυνομία και δεν ήρθαν οι δύο ομάδες σε επαφή γιατί θα θρηνούσαμε θύματα».
Τόνισε ότι η διαδήλωση δεν έπρεπε να γίνει επειδή υπήρχε ένα πολωμένο κλίμα. «Τρεις μέρες πριν την διαδήλωση λήφθηκαν αποφάσεις στο προεδρικό. Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα και στη συνέχεια έκαναν μια διαδήλωση χωρίς να γνωρίζουμε ποιος την οργάνωσε».
Μιλώντας για το κτηριακό συγκρότημα ανέφερε ότι υπάρχει ένα διάταγμα από το 2022. «Η Κυβέρνηση με τις αναποτελεσματικές πολιτικές της ευθύνεται για την κατάσταση. Η Κυβέρνηση χρηματοδοτούσε ώστε να προχωρήσουν εκεί πέρα και να πάνε μετανάστες στον συγκεκριμένο χώρο».
Συμπλήρωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτούς τους ανθρώπους μακριά από ρατσισμούς, μισαλλοδοξίες και με τη βία των τελευταίων ημερών. «Καταδικάζουμε τα επεισόδια και η βία δεν πρέπει να φέρνει βία. Το κράτος πρέπει να επιληφθεί της κατάστασης και να έρθει ηρεμία στη Χλώρακα».
Στη συνέχεια ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. «Έπρεπε να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν έλαβε τις απαραίτητες πολιτικές στα θέματα ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης για να υπάρξει κοινωνική συνοχή. «Αντίθετα, υπουργοί έβαζαν ημίμετρα και φράκτες στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός».
Ερωτηθεί τι προτείνει ο ίδιος ως λύση στο μεταναστευτικό, απάντησε ότι υπάρχουν αρμόδιοι υπουργοί. «Οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι εκεί πέρα και τις λέει συνεχώς ο Γενικός Γραμματέας».
Διαβάστε ακόμη: Αστυνομία: Ειδικό σχέδιο δράσης για αστυνόμευση της Χλώρακας