Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, θέτοντας ερωτήματα στον απόηχο της πυρκαγιάς στη μονάδα ανακύλωσης στο Γέρι.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

· Εγείρονται θέματα κατά πόσο διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι σε χώρους αποθήκευσης και διαχείρισης των συλλεγμένων ανακυκλωνόμενων υλικών

· Πληρώνουμε αμαρτίες της διακυβέρνησης Κληρίδη – ΔΗΣΥ που έδωσε άδειες διαχωρισμού οικοπέδων πλησίον της ζώνης οχληρών βιομηχανιών

Η πρόσφατη πυρκαγιά σε βιομηχανία ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Ζώνη Γερίου-Ιδαλίου εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά και να προβληματίζει. Το γεγονός ότι για μέρες η πυρκαγιά ήταν ενεργή και σε κάποιο στάδιο, λόγω ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα από δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων γειτνιαζουσών οικιστικών περιοχών, θέτει επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα και ερωτήματα, που οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου (ΠΚΚ), θέλοντας να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο και προβληματισμό σημειώνει:

1. Η πολιτική, που ακολουθήθηκε στην εφαρμογή της πολεοδομικής χωροθέτησης της συγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης οχληρών βιομηχανιών, ήταν όχι απλώς ελαστική, αλλά άκρως εγκληματική. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Βιομηχανικής Ζώνης Γερίου-Ιδαλίου η χωροθέτηση της έγινε το 1979, ενώ η σταδιακή επέκταση των οικιστικών ζωνών πλησίον της άρχισε να πραγματοποιείται από το 1996. Απλώς υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη χρονολογία ήδη ως Κύπρος διανύαμε το 3ον έτος της πρώτης πενταετίας της διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη - Συναγερμού.

Μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, αλλά και της έντονης ειδησεογραφικής διάχυσης μέσα στην κοινή γνώμη περί ανάμειξης υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων, θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η τεκμηρίωση και το σκεπτικό όλων των περιπτώσεων επέκτασης οικιστικών ζωνών και παραχώρησης αδειών διαχωρισμού οικοπέδων σε τόση εγγύτητα στη ζώνη οχληρών βιομηχανιών κατά παράβαση μάλλον της πολεοδομικής χωροθέτησης. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουν οι πάντες πότε οι «αδειούχοι», που ευεργετήθηκαν, έγιναν ιδιοκτήτες των εκτάσεων γης, που στη συνέχεια με την επέκταση των οικιστικών ζωνών οικοπεδοποιήθηκαν, κερδοσκοπώντας σε βάρος μη ενημερωμένων ιδιοκτητών γης και αγοραστών.

2. Είναι αξιοσημείωτο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και ο κάθε πολίτης πώς διεξάγονται οι αναγκαίοι έλεγχοι και κατά πόσο είναι ικανοποιητικοί για τους τρόπους αποθήκευσης και διαχείρισης των συλλεγμένων ανακυκλωνόμενων υλικών και κατά πόσο στη

συγκεκριμένη βιομηχανία ήταν σύμφωνα με τους εν ενεργεία κανόνες η τόση πολλή συσσώρευση απόβλητων χαρτιού και πλαστικού, που ανατροφοδοτούσε για μέρες την πυρκαγιά.

3. Είναι επίσης άκρως ενδιαφέρον να γνωστοποιηθούν τα ποσά, που «εξοικονομούνται» από την μη ορθή διαχείριση και ανακύκλωση των συσσωρευμένων υλικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ουσιαστικά οι καταναλωτές χρηματοδοτούν τη συλλογή, αλλά πολύ περισσότερο την περαιτέρω ορθή ανακύκλωση των αποβλήτων αυτών.

Η ΠΚΚ αναμένει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Πρώτιστο καθήκον του κράτους πρέπει να είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος και όχι η εξυπηρέτηση των όποιων ιδιωτικών κερδοσκοπικών σκοπιμοτήτων.