Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Θάσου Σοφοκλέους.

Ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 αναφέρει ότι ο εκλιπών «έζησε στις επάλξεις τις ελευθερίας, όρθιος, ιδεολογικά αλύγιστος, με τα χείλη να λαλούν τον ύστατο αποχαιρετισμό της ζωής που αναλώθηκε για την πατρίδα, τον υπέρτατο αγώνα και τις ιδέες που ανάθρεψαν και άνδρωσαν τον ελληνισμό στα νότια άκρα της Ελλάδας».

Προσθέτει ότι τον Θάσο Σοφοκλέους «τον βασάνισαν στο κάστρο της Κερύνειας, στις υπώρειες του Πενταδαχτύλου και άντεξε, διεκδικώντας το μετάλλιο της ανδρείας, στάθηκε όρθιος με σπασμένα κόκκαλα, συναγωνιζόμενος με τους αποτρόπαιους βασανιστές που δοκίμαζαν την παλληκαριά και την ανθρωπιά του».

Στη δική του ανακοίνωση το ΣΙΜΑΕ αναφέρει ότι ο Θάσος Σοφοκλέους  «ως τομεάρχης Πενταδακτύλου της ΕΟΚΑ δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα στρατεύματα κατοχής με ενέδρες και επιθέσεις σε στρατόπεδα». Επίσης,  «ο ίδιος, ντυμένος εργάτης εισήλθε και κατόπτευσε το αγγλικό στρατόπεδο του Αγίου Αμβροσίου στο οποίο επιτέθηκε μετά από λίγες νύχτες».

Προσθέτει ότι ο εκλιπών «συνελήφθη κατόπιν προδοσίας μαζί με την αντάρτικη ομάδα του, καταδικάστηκε σε ισόβια και μεταφέρθηκε στις Φυλακές της Αγγλίας μέχρι τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα ενώ «ήλθε σε διαφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αναφορικά με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, παραμένωντας πιστός στον Αρχηγό Διγενή και τα οράματα του μέχρι του θανάτου του».

Το ΣΙΜΑΕ, του οποίου ο Θάσος Σοφοκλέους, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε ένδειξη τιμής αποφάσισε όπως οι σημαίες του παραμείνουν μεσίστιες μέχρι την κηδεία του, εισφέρει €500 στη μνήμη του και παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του».