Επεισόδια σημειώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό σε εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου» όπου ομιλητής μεταξύ άλλων ήταν ο τέως κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το ΤΕΠΑΚ, το Europe Direct Λεμεσού, η Αντιπροσωπεία ΕΕ στην Κύπρο και η Πρωτοβουλία Πολιτών Λεμεσού για Λύση-Επανένωση-Ειρήνη, παρών ήταν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ.
Τα επεισόδια άρχισαν γύρω στις 17.30 όταν μέλη του ΕΛΑΜ συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτιστικό κέντρο και προσπάθησαν στη συνέχεια να ανοίξουν την πόρτα και να εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης με απειλητικές διαθέσεις. Αμέσως κλήθηκαν ενισχύσεις από την Αστυνομία, όμως τα μέλη του ΕΛΑΜ πέτυχαν τον αρχικό στόχο τους αν και στη συνέχεια απωθήθηκαν.
Γύρω στις 20.30 μερίδα των διαδηλωτών κατόρθωσαν να ανοίξουν πλαϊνή είσοδο της αίθουσας και στη συνέχεια να ρίξουν αναμένο πυρσό ο οποίος κατέληξε δίπλα ακριβώς από τον αμερικανό πρέσβη. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μεμονωμένα μέχρι που τελικά τα μέλη του ΕΛΑΜ αποχώρησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.
Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει τα μέλη του ΕΛΑΜ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεδομένου ότι δεν έχει επιλυθεί το κυπριακό καθώς και για την παρουσία του τέως κατοχικού ηγέτη τον οποίο θεωρούν ως ένα από τους υπαίτιους της τουρκικής εισβολής.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σε παρέμβαση του στις Τομές Στα Γεγονότα, καταδίκασε τα επεισόδια, λέγοντας ότι το γεγονός αυτό δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο τα επεισόδια τα οποία τραυματίζουν την καρδιά της δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενέργειες και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν υπεύθυνοι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη δήλωσε πως ήταν μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Το μήνυμά μας είναι πως όσο υπάρχουν στην Κύπρο κατοχή, αγνοούμενοι, πρόσφυγες θα μας βρίσκουν απέναντί τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ για τα όσα διαδραματίστηκαν απόψε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης" στη Λεμεσό. "Όταν οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας για να εκφράσουν δημοκρατικά την αγανάκτησή τους για την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμποδίστηκαν από ένοπλους συνοδούς του", αναφέρει, προσθέτοντας πως "είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν Τούρκοι ένοπλοι σωματοφύλακες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις ελεύθερες περιοχές".
Ταλάτ: Να απομονώσουμε τα εξτρεμιστικά στοιχεία
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια μιας κοινής κουλτούρας προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού. Ακόμα και αν οι ηγέτες συμφωνούν είπε, αν δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα τότε η διάρκεια και η λειτουργικότητα της λύσης δεν θα είναι όπως θα έπρεπε. Σχολιάζοντας τα επεισόδια, είπε ότι η εκδήλωση αυτή ήταν εναντίον αυτής της προσπάθειας. Στόχος μας, πρόσθεσε, θα πρέπει α είναι να αντιμετωπιστούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία και στις δύο πλευρές για να επανενώσουμε τη χώρα μας. «Ο φανατισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί αν τους αφήσουμε να νικήσουν, τότε η λύση καθίσταται ανέφικτη.»
Δήμαρχος Λεμεσού: Ήθελαν να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας
Τα επεισόδια σχολίασε και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου, χαρακτήρισε τα επεισόδια θλιβερά, αφού όπως είπε οι νεαροί δεν ήθελαν απλά να εκφράσουν τις θέσεις τους αλλά να επιβάλουν σε κάποιους άλλους την άποψη τους. Είπε ότι ήθελαν να επιβάλουν το νόμο της αυθαιρεσίας και της ζούγκλας. Πρόσθεσε ότι έγιναν ζημιές στο κτήριο και «στόλισαν» το κτήριο με επιγραφές.