Στις σημαντικότερες αξίες της ζωής για τους Κύπριους τοποθετείται η οικογένεια ενώ την ίδια ώρα το 56% θεωρούν την υγείας ως μια από αυτές.
Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), η οποία εκπονήθηκε από τον οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας οι νέοι θεωρούν ότι η μέση ηλικία γάμου είναι τα 30.
Η έρευνα με τίτλο «Στάσεις και αντιλήψεις των νέων για τον έρωτα, τον γάμο και την Εκκλησία» διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και συμμετείχαν 500 νέοι ηλικία 18 με 35 ετών από όλη την Κύπρο.
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας το 58% των νέων τοποθετούν την οικογένεια ανάμεσα στις σημαντικότερες αξίες στη ζωή, ενώ παράλληλα ποσοστό 56% αναφέρει την υγεία ως μια από αυτές.
Ανάμεσα στη φιλία την αγάπη και τον έρωτα 6 στους 10 νέους θεωρούν την αγάπη ως σημαντικότερη με την φιλία να την ακολουθεί με 36%. Η αγάπη για την πλειοψηφία (56%) είναι αυτή που διαρκεί περισσότερο ανάμεσα μας.
Επιπλέον οι νέοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν είναι πλέον ευκολότερο ή δυσκολότερο να ξεκινήσουν ρομαντικές σχέσεις συγκριτικά με το παρελθόν καθώς οι μισοί θεωρούν ότι είναι πολύ ή κάπως πιο εύκολο (49%) ενώ οι υπόλοιπο (51%) το βρίσκουν πολύ ή κάπως πιο δύσκολο.
Άξιο αναφοράς είναι ότι η μέση ηλικία γάμου για τους Κύπριους νέους είναι η ηλικία των 30, με τους κάτοικους των μικρότερων επαρχιών να παντρεύονται νωρίτερα από τους κάτοικους της Λευκωσίας και της Λεμεσού.
Την ίδια ώρα 7 στους 10 θεωρούν ότι ναι μεν ο γάμος είναι σημαντικός, ωστόσο υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή, ενώ μόλις 1 στους 10 κατατάσσει τον γάμο ως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.
Επιπρόσθετα τέσσερις στους δέκα φαίνεται να προσεγγίζουν τον γάμο με ρομαντισμό δηλώνοντας ότι παντρεύτηκαν ή θα παντρευτούν από έρωτα ενώ άλλοι τόσοι θα παντρεύονται για τη συντροφικότητα που τον χαρακτηρίζει. Οκτώ στους δέκα προτάσσουν τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση ως το βασικό συστατικό για τη συνταγή ενός επιτυχημένου γάμου, ενώ ποσοστό 56% δηλώνει ότι εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η ικανοποίηση από ερωτική επαφή.
Εξίσου σημαντικό θεωρείται ότι η πλειοψηφία των Κύπριων είναι στενά επηρεασμένη από την εκκλησία και την παράδοση καθώς επτά στους δέκα εκφράζουν την προτίμηση τους στον Θρησκευτικό Γάμο. Ως προς τις υπόλοιπες μορφές γάμου 7 στους 10 ταυτίζουν το Σύμφωνο Συμβίωσης με τον Πολιτικό Γάμο ενώ παράλληλα η πλειοψηφία (75%) θεωρεί ότι δεν ισχύει το ίδιο με ένα Θρησκευτικό Γάμο. Επιπλέον θεωρούν ότι πιο εύκολα θα οδηγηθούν σε διαζύγιο άνθρωποι που έχουν παντρευτεί με Σύμφωνο Συμβίωσης ή Πολιτικό Γάμο από αυτούς που έχουν τελέσει Θρησκευτικό Γάμο.
Επισημαίνεται ότι επτά στους δέκα νέους αντιμετωπίζουν την απόκτηση παιδιών εκτός γάμου από ένα ανδρόγυνο ζευγάρι ως κάτι απόλυτα αποδεκτό ενώ δύο στους δέκα το θεωρούν κάπως αποδεκτό. Όταν μια αντίστοιχη κατάσταση αφορά μια ανύπανδρη μητέρα το ποσοστό απόλυτης αποδοχής μειώνεται στο 48% ενώ 25% το βρίσκουν ως κάπως αποδεκτό. Αναφορικά με την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια 5 στους 10 νέους δηλώνουν πως είναι απόλυτα αποδεκτό. Ωστόσο την αντίθετη άποψη εκφράζει ποσοστό 29%.
Απόλυτα αποδεκτή θεωρούν οι μισοί περίπου νέοι (54%) την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Στον αντίποδα 2 στους 10 εναντιώνονται στους γάμους ομοφυλοφίλων, δηλώνοντας πως δεν είναι καθόλου αποδεκτό.
Μόλις 1 στους 10 νέους αισθάνεται πολύ κοντά στην εκκλησία ενώ άλλοι 3 στους 10 αναφέρουν ότι βρίσκονται αρκετά κοντά. Την πλήρη αποστασιοποίησή τους εκφράζουν 2 στους10 νέους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται καθόλου κοντά στην εκκλησία, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (19%) δηλώνει ότι τίποτα δεν θα τους έκανε να στραφούν κοντά στην εκκλησία. Οκτώ στους δέκα νέους διαχωρίζουν την εκκλησία από τη θρησκεία ενώ πρόσθετα 9 στους 10 θεωρούν ότι η θρησκευτικότητα και η πίστη είναι πολύ πιο σημαντική από τα εκκλησιαστικά διδάγματα.
Ως προς την επιρροή της εκκλησία στον έρωτα και στον γάμο φαίνεται ότι έχει επηρεάσει περισσότερο τη στάση τους προς τον γάμο από ότι στον έρωτα καθώς 4 στους 10 ομολογούν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά προς τον γάμο ενώ 2 στους 10 για τον έρωτα.