Έφτασε η εποχή που οι παραλίες μας αρχίζουν να ελκύουν ντόπιους και τουρίστες. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους αλλά και τα δικαιώματά τους στην παραλία.
Εισαγωγικά να αναφερθεί ότι υπεύθυνες για την διαχείριση μίας παραλίας είναι οι τοπικές αρχές, ο Δήμος ή κοινότητα, που έχουν φυσικά και την δυνατότητα να παραχωρήσουν σε τρίτους, δηλαδή ιδιώτες να τις διαχειρίζονται αφού πρώτα εξασφαλίσουν άδεια παροχής υπηρεσιών σε δημόσιες παραλίες.
Για την τοποθέτηση κρεβατιών θάλασσας και ομπρελών για ενοικίαση από τρίτους προνοεί την εξαγγελία προσφοράς από τις τοπικές αρχές εντός των ορίων του οποίου ανήκει η παραλία και απαιτείται η εξασφάλισή του ανώτερου επιπέδου χρέωσης στα 2,5 ευρώ ανά τεμάχιο.
Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζος Λοΐζου, αν τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες εντάσσονται στο σχέδιο χρήσης της παραλίας δεν μπορεί να χρεώνονται περισσότερο.
«Κάποιοι έχουν επενδύσει λεφτά, αγόρασαν κρεβατάκια ομπρέλες διαφορετικά από τα κλασικά. Αυτό που γίνεται πολλές φορές είναι να διατηρούν το ποσό των 2,5 ευρώ ανά τεμάχιο αλλά θέτουν ένα κατώτατο ποσό κατανάλωσης φαγητού ή ποτού. Έμμεσα σε υποχρεώνουν να καταναλώσεις και υπάρχει ανοχή σε αυτή την περίπτωση από τον κόσμο. Δεν μπορεί όμως να υποχρεώσει ο οποιοδήποτε να πληρώσει για κάτι τέτοιο».
Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση όμως που μία επιχείρηση παρέχει κρεβατάκια και ομπρέλες στον ιδιωτικό του χώρο τότε μπορεί να χρεώσει όσο θέλει.
Κληθείς να απαντήσει εάν επιτρέπονται οι αθλοπαιδιές στην παραλία, όπως για παράδειγμα οι ρακέτες θαλάσσης, ανέφερε ότι απαγορεύονται γιατί θεωρείται δημόσια οχληρία και μπορεί να επιβληθεί ακόμη και πρόστιμο.
«Φυσικά δεν έχει φτάσει ποτέ κάποιος πολίτης μέχρι την καταγγελία, αλλά πολλές φορές ενημερώνονται οι ναυαγοσώστες οι οποίοι προχωρούν σε συστάσεις. Τι περισσότερες φορές όμως πολλοί συνεχίζουν με την ανοχή του κόσμου», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Γαλάζια Σημαία για 16 παραλίες και μαρίνα Αγίας Νάπας για το 2023