Σάλος προκλήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την είδηση που θέλει τις Αρχές να ερευνούν καρδιοχειρουργό για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται το ποσοστό θνητότητας του παιδοκαρδιοχειρουργού.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος δημοσιογράφος τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε, υπό άκρα μυστικότητα,  έρευνα της Αρχής Διαφάνειας για έλεγχο σε συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική που κάνει τέτοιου είδους επεμβάσεις προκειμένου να βρεθούν δεδομένα από χειρουργεία και ΜΕΘ για επάρκεια προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα ο παιδοκαρδιοχειρουργός έχει αποχωρήσει και από τα δύο νοσοκομεία που εργαζόταν.

Η απάντηση του παιδοκαρδιοχειρουργού - «Έχω χαλάσει την πιάτσα»

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο γιατρός, μιλώντας στο Mega, κανένας γονιός, από αυτούς που τον καταγγέλλουν, δεν τον έχει πλησιάσει, ενώ έκανε λόγο για «εκδίκηση». «Τίποτα, τίποτα. Όταν τα παράτησα κι έφυγα και πήρα τη σύνταξή μου από τη Γενεύη, έκλεισα το ελβετικό ίδρυμα και άνοιξα το ελληνικό ίδρυμα. Κι όλοι οι δωρητές, υπάρχει διαφάνεια, μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους λογαριασμούς. Κι αν θέλετε μπορώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα να κάνει την έρευνα να δούνε.

Να δούνε αν υπάρχουν πληρωμές στην ιατρική ομάδα, προς τον..... Όλα είναι ξεκάθαρα. Εγώ δεν τρομάζω. Τρομάζω μόνο από τον Θεό. Ήταν ένας συνάδελφος, πρώην διευθυντής, τα παράτησε κι έφυγε. Νομίζω ότι είναι αυτή η έχθρα αυτού του συναδέλφου. Και μετά ξεκίνησαν από το 2019 – 2020 αυτές οι ανώνυμες επιστολές - καταγγελίες χωρίς όνομα και χωρίς υπογραφή. Είναι θέμα εκδίκησης.

Αυτός ο χειρουργός ήταν ο μοναδικός παιδοκαρδιοχειρουργός. Έρχεται κάποιος με παγκόσμια φήμη. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Δε ζητάει τις αμοιβές που ζητάει, πληρώνει και μετά για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς. Αυτό είναι. Έχω χαλάσει την πιάτσα. Είναι απλά τα πράγματα».

Η σχέση με την Κύπρο

Ο εν λόγω γιατρός, παγκοσμίου φήμης και τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου στη Γενεύη και στην Κωνσταντινούπολη συνεργάστηκε και με ιατρικά κέντρα της χώρας μας. Ο γιατρός, καρδιοχειρούργος ελληνικής καταγωγής, έκανε τις πρώτες εγχειρήσεις στην Κύπρο σε παιδιά τον Φεβρουάριο του 2009. Ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη μερικούς μήνες αργότερα, κατά την οποία διενεργήθηκαν άλλες τρεις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά και μία σε έναν ενήλικα ασθενή, με συγγενή καρδιοπάθεια.

Η μία από τις τρεις παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις έγινε σε βρέφος το οποίο γεννήθηκε πρόωρα (στην 22η εβδομάδα της κύησης) και ήταν η πρώτη παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβαση του είδους της που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Το 2012 ο γιατρός με την εξειδικευμένη του ομάδα από την Ελβετία είχε αρχίσει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων για συγγενείς καρδιοπάθειες.

Έσωσε χιλιάδες παιδιά

Δεκάδες αναφορές για τον εν λόγω γιατρό, κάνουν λόγο για ένα «άγιο χωρίς ράσο». Ήταν ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.