Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε σήμερα ότι η συμμετοχή επτά χωρών, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, στην άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2023 αποδεικνύει τη διεθνή και περιφερειακή σημασία της άσκησης.

Ο κ. Γιωργάλλας μιλούσε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα όπου παρακολούθησε την φάση Ερευνας και Διάσωσης στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της ΚΔ με τη συμμετοχή 8 χωρών στο πλαίσιο της άσκησης ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023.

Η άσκηση, είπε, ταυτόχρονα, καταδεικνύει επίσης την προθυμία όλων των βασικών παραγόντων στην περιοχή να συμβάλουν τα μέγιστα για μια αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Στην ομιλία του, ο ΥΠΑΜ είπε ότι πραγματοποιείται η άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023 η οποία είναι «η ναυαρχίδα της πολυεθνική μας άσκησης και όλοι στο Υπουργείο Άμυνας είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την προσπάθεια και τη δουλειά που γίνεται για την επιτυχή εκτέλεσή της».

Ανέφερε επίσης ότι η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην «ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην πρόσφατη κρίση στο Σουδάν, η οποία «αποκάλυψε τη σημασία της άσκησης ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ με την εκκένωση και τον επαναπατρισμό 2600 πολιτών 28 διαφορετικών εθνικοτήτων από το Σουδάν μέσω Κύπρου, η οποία λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις πραγματικές δράσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των διαδικασιών που περιγράφονται στα σχέδια, ενώ ασκήσεις, όπως αυτή, θα δοκιμάσουν στην πράξη τις αλλαγές και θα οριστικοποιήσουν τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες».

Η άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023, ξεκίνησε την Τρίτη με την ενεργοποίηση και αξιολόγηση του εθνικού σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», με την όλη προετοιμασία να ξεκινά μήνες πριν από την πραγματική έναρξη της άσκησης, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας.

Η σημερινή φάση, είπε, πραγματοποιείται σε συντονισμό με το ΚΣΕΔ και τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από επτά χώρες, δηλαδή την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή όλων των πιο πάνω κρατών, καθώς και όλων των χωρών παρατηρητών, γεγονός που αποδεικνύει τη διεθνή και περιφερειακή σημασία της άσκησης ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. Καταδεικνύει επίσης την προθυμία όλων των βασικών παραγόντων της περιοχής να συμβάλουν τα μέγιστα για μια αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», είπε.

Δεδομένης της γεωπολιτικής μας θέσης, ανέφερε,  η Κύπρος έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο λειτουργώντας ως ασφαλές καταφύγιο και αξιοποιώντας υποδομές, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες προς τις χώρες εταίρους μας, προσθέτοντας ότι είναι «απόλυτα βέβαιος ότι οι προσπάθειες για συνεργασία θα συνεχιστούν και θα βελτιωθούν περαιτέρω - σε όλα τα επίπεδα - προς το κοινό συμφέρον όλων και ιδιαίτερα προς όφελος εκείνων που χρειάζονται κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια,  είτε λόγω εκκένωσης είτε λόγω ναυτικού ή αεροναυτικού ατυχήματος εντός του FIR Λευκωσίας.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας ανέφερε ότι το υφυπουργείο είναι η αρμόδια αρχή για την προετοιμασία και εφαρμογή της εθνικής διαστημικής στρατηγικής και την ενεργή συμμετοχή της Κύπρου στα προγράμματα διαστήματος της ΕΕ και του ESA.

Οι διαστημικές τεχνολογίες είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και συνοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας, είπε ο Υφυπουργός,  προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επαναβεβαιώσει την πολιτική της βούληση και δέσμευση για την ανάπτυξη του τομέα της διαστημικής τεχνολογίας στην Κύπρο και προώθηση των διαστημικών τεχνολογιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Χατζηζαχαρίας, «χορηγήσαμε οκτώ άδειες για διαστημικές τροχιές με αποτέλεσμα την λειτουργία τριών δορυφόρων ενώ εξασφαλίσαμε την ανάπτυξη δύο επίγειων σταθμών (που ονομάζονται RIMS) στην Κύπρο για τη λειτουργία του συστήματος EGNOS της ΕΕ που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της απόδοσης της παγκόσμιας πλοήγησης για αεροπορικούς, θαλάσσιους και χερσαίους χρήστες».

Επιπλέον, είπε ότι στα σχέδια είναι και η ανάπτυξη επίγειου σταθμού στην Κύπρο εντός του επόμενου έτους από ένα Κέντρο Αριστείας με κύριες δραστηριότητες την παρατήρηση της γης από υποδομές που βρίσκονται στο διάστημα. Στόχος είναι να λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το διαστημικό πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι διαστημικές τεχνολογίες και οι δορυφορικές υπηρεσίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, παρέχοντας έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες για την υποστήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και παρέχοντας βοήθεια για τη διάσωση ζωών, τη μείωση των ζημιών και την επιτάχυνση των προσπαθειών αποκατάστασης.

Ειδικότερα, σήμερα για το σενάριο άσκησης έρευνας και διάσωσης, ένας επίγειος σταθμός λήψης (που ονομάζεται MEOLUT) ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κύπρο ως μέρος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης του συστήματος Galileo της ΕΕ, θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό φάρων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται στη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι μία από τις τρεις χώρες που φιλοξενούν τέτοιες υποδομές στην Ευρώπη, κατέληξε.

Προσφωνώντας την εναρκτήρια τελετή, ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Βασιλάκης, Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς είπε ότι η γεωγραφική μας θέση στη περιοχή της Μέσης Ανατολής από την αρχαιότητα αποτελούσε τον θαλάσσιο κόμβο ελέγχου τριών ηπείρων και για το λόγο αυτό η Κύπρος ήταν το μήλο της έριδος για τις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις.

Η αξιοποίηση της Κύπρου, λόγω της κεντρικής της θέσης στη λεκάνη της ανατολικής Mεσογείου και της εγγύτητάς της σε περιοχές γεωπολιτικών εξελίξεων, με την παροχή διευκολύνσεων και υποδομών για τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, αναδεικνύει τον στρατηγικό της ρόλο ως νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας, είπε.

Είπε επίσης ότι η άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ - 2023" οργανώνεται για 15η φορά και καλύπτει μεγάλο μέρος των σύγχρονων απειλών και σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών 11 διαφορετικών υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυνάμεων φίλιων χωρών «προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση στην περιοχή μας».

Ο Διοικητής του ΚΣΕΔ Λάρνακας, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την Πολυεθνική Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023» στο ΚΣΕΔ το οποίο συντονίζει τη σημερινή φάση Έρευνας και Διάσωσης της άσκησης που προσομοιώνει δύο διαφορετικά σενάρια (ναυτικό και αεροναυτικό), αμφότερα τα οποία πραγματοποιήθηκαν εντός του κυπριακού SRR, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης από περιοχή κρίσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε ότι «η πρόσφατη κρίση στο Σουδάν μας υπενθύμισε τον λόγο για τον οποίο πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε είδους ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και μόνο δοκιμάζοντας τις διαδικασίες κατά τη διάρκεια ασκήσεων μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

Ο Διοικητής  Χαραλαμπίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συμμετοχή πάνω από 800 ατόμων και 38 αεροναυτικών μέσων από 8 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την εκτέλεση αυτής της σύνθετης άσκησης.

Στην ομιλία του, ο πρέσβης Ομηρος Μαυρομμάτης, Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων, Σέγκεν και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε τη σημασία που αποδίδει το ΥΠΕΞ στην προετοιμασία, τον συντονισμό και τη στενή συνεργασία με χώρες εταίρους για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είπε επίσης ότι και στην πρόσφατη εκκένωση πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών από το Σουδάν, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως προσωρινό ασφαλή προορισμό, συνολικά 2611 πολίτες από 28 ( 27 + Κύπρος) χώρες εκκενώθηκαν και επαναπατρίστηκαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ