Στο Τμήμα Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει κατατεθεί επίσημα συμφωνία πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ.

Σχετικά με το δημοσίευμα σήμερα στην τ/κ εφημερίδα Γενί Μπακίς, που αφορά δηλώσεις T/κ επιχειρηματία ότι αγόρασε από τους E/κ ιδιοκτήτες τρία ξενοδοχεία στο Βαρώσι "και η συμφωνία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ", δημοσιοποιώντας και έγγραφο ιδιωτικής συμφωνίας πώλησης, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι, όπως φαίνεται «πρόκειται για την διαδικασία appostille».

Η διαδικασία αυτή αφορά «έγγραφα ιδιωτικού δικαίου π.χ. διαθήκες, συμφωνίες, πληρεξούσια έγγραφα, να παραπέμπονται για πιστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Σημειώνεται ότι, τα υπόψη έγγραφα θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάζονται ενώπιον πιστοποιούντος υπαλλήλου, για πιστοποίηση της υπογραφής που φέρει το έγγραφο και ακολούθως στην Επαρχιακή Διοίκηση για πιστοποίηση της υπογραφής και της σφραγίδας του πιστοποιούντος υπαλλήλου».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διαδικασία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως χρησιμοποιείται για να πιστοποιηθεί περεταίρω η γνησιότητα των υπογραφών ή κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη να χρησιμοποιήσει αυτό το έγγραφο στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δύο εκ των τριών περιπτώσεων των ακινήτων που φέρονται να έχουν αγορασθεί από τον T/κ επιχειρηματία εντός του Βαρωσιού, αφορούν σχετικές αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

Είχαν πληροφορίες για επαφές E/κ ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων με επιχειρηματίες «στην άλλη πλευρά» και είχαν ενημερώσει σχετικά το Προεδρικό και το ΥΠΕΞ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου σημειώνοντας όμως ότι δεν γνώρισαν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αναμένουν, πρόσθεσε, περισσότερες πληροφορίες από το ΥΠΕΣ γι’ αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι η διαδικασία appostille γίνεται «πάνω σε ένα έγγραφο και θα έπρεπε να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά».

Θα έπρεπε, συνέχισε, ο πιστοποιών υπάλληλος να ενημέρωνε ότι η πώληση αφορούσε την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Εάν οι πωλήσεις, είπε, έγιναν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», τότε για τον T/κ αγοραστή η διαδικασία είναι νόμιμη και ο E/κ πήρε τα λεφτά. Εδώ υπάρχει πολιτικό ζήτημα, σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

«Η ουσία είναι σταματήσει η προσπάθεια πώλησης των περιουσιών, γιατί αν συνεχισθεί, η περίκλειστη περιοχή θα χαθεί». Σημείωσε δε ότι εδώ και έξι χρόνια δεν υπάρχουν συνομιλίες κι αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση, αυτοί που «πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες-ισχυρίστηκε-, να μην μέμφονται αυτούς που πάνε και πωλούν τις περιουσίες τους. Αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό το στάτους κβο είναι υπέρ μας, δεν είναι».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι διερευνά και ο Δήμος τα στοιχεία που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των τριών ξενοδοχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας αγόρασε ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο