Η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, Ευαγγελία Τσουλόφτα, μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο σχετικά με τις νομοθεσίες που έχουν κατοχυρωθεί για την αντισεισμικότητα των κτιρίων.

Αρχικά ανάφερε, πως η κατάρρευση και οι συνέπειες από ένα σεισμό οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο συνδυασμός της έντασης του σεισμού και ο τρόπος κατασκευής του κτιρίου, δηλαδή το σχεδιασμό, εάν κατασκευάστηκαν καλά και αν τα υλικά είναι κατάλληλα.

Οι τρεις νομοθεσίες για την αντισεισμικότητα των κτιρίων είναι:

Νόμος 1994:  Εφαρμόστηκε ο κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός

Νόμος 1998: Εφαρμόστηκε η υποχρεωτική επίβλεψη

Νόμος 2012: Αναβάθμιση αντισεισμικού σχεδιασμού με την εφαρμογή του ευρωκώδικα 8 για αντισεισμικό σχεδιασμό.

Συνεπώς, τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από το 1994 και μετά έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν αντισεισμική συμπεριφορά και όσα έχουν κατασκευαστεί από το 1998 και μετά με επίβλεψη.

Το θέμα είναι τα κτίρια που έχουν κτιστεί πριν από το 1994, τόνισε η πρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών. Όσον αφορά τα σχολεία έχει γίνει μια προσπάθεια από το Υπουργείο παιδείας και είχαν αναβαθμιστεί ως αντισεισμικά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως, ο Σύλλογος πολιτικών μηχανικών, καλεί την πολιτεία να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση του υποχρεωτικού ελέγχου της στατικής επάρκειας των κτιρίων και αντισεισμικής αναβάθμισης ειδικά των παλιών οικοδομών και ιδιαίτερα τις οικοδομές δημόσιας χρήσης.

Παράλληλα, έθεσε το θέμα να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια έτσι ώστε να επιχορηγηθούν αυτές οι αναβαθμίσεις παράλληλα ίσως με την ενεργειακή αναβάθμιση που είναι κάτι που γίνεται υποχρεωτικά.

Δείτε το απόσπασμα: